dinsdag 2 augustus 2011

Mediterane salade met bloedrode granaatappel

Rood vloeit het bloed door de Syrische straten van de dappere, trotse tegenstanders van Asssad . Assad slaat steeds wanhopiger om zich heen, terwijl iedere dode de bevolking sterkt dat het nu of nooit is. Hulp van de rest van de wereld hoeven ze niet echt te verwachten.

Geen luchtsteun voor het Syrische verzet ook al keert Assad zich minstens zo hard tegen zijn eigen bevolking als Khadafi. De vrees voor een compleet verdeeld land na de dictator weerhoudt het westen van werkelijke steun.

De lente wil nog maar niet aanbreken in Syriƫ. Misschien dat de ramadan de mensen extra inspiratie geeft om het verzet vol te houden.

Met eindelijk twee zomerse dagen een mediteraan recept met het rood van granaatappels als hart en de goudgele gestoomde,gepelde gedroogde en gebroken tarwekorrels als de ziel van deze traditionele tabouleh volgens de Engelse kok Gordon Ramsey. Heerlijk, ook na zonsondergang als er even tijd is om met elkaar moed te verzamelen voor de komende dag.

Tabouleh
200 gram bulgur (afgespoeld)
0,5 komkommer
10 kerstomaatjes, gehalveerd
1 kleine rode ui
1 teen knoflook uitgeperst
Geraspte schil citroen
Sap 1 citroen
1 el rodewijnazijn
Pitjes van een granaatappel
Zeezout
Zwarte peper
Handvol spinazie/veldsla
(blad) peterselie

Doe de bulgur in een kom, schenk er zoveel koud water bij dat de bulgur onderstaat en laat het 20 minuten weken of volg de aanwijzing op de verpakking. Schil de komkommer, halveer hem in de lengte en schep het zaad eruit; snijd het vruchtvlees in kleine stukjes en doe het met gehalveerde tomaatje in een kom. Snij de ui in fijn. Voeg ui, knoflook, citroenrasp, citroensap, wijnazijn, granaatappelpitjes en wat zout en peper toe. Schep het door elkaar en laat het een minuut of 5 staan.
Laat de bulgur uitlekken en roer het los met een vork. Snij spinazie/veldsla en peterselie klein en voeg alles toe aan de salade. Voeg evt. wat olijfolie en wat extra zout en peper naar smaak toe. lekker met lamsracks of gebakken aubergine.

Geen opmerkingen: