maandag 22 augustus 2011

Scheveningen achter een gordijntje

Het licht van de vuurtoren van Scheveningen is veel te fel en daarom hangt er al jaren een gordijntje voor de ramen van de vuurtoren. Vooral flatbewoners, lees nieuwkomers, hadden last van de krachtige stralen van deze getemde furie. Twee echte Scheveningers proberen daar nu verandering in te brengen. Zij vinden dat een vuurtoren hoort te stralen zoals het hoort. Begin deze maand is ze het al even gelukt.

Vlak bij de vuurtoren ligt de haven van Scheveningen. En daar kan je als visliefhebber je slag slaan, wel of geen gordijn. Verse vis in overvloed. Laten we een soepje maken voor de wachtende vuurtorenwachters.

Italiaanse vissoep
750 g visfilets (tong, zeewolf, rode mul), in grote stukken
8 grote rauwe garnalen
2-3 el olijfolie
1 rode ui, fijngesneden
1 prei, in dunne ringen
1 venkelknol, in dunne reepjes
2 teentjes knoflook, geperst
1 rode chilipeper, zaadjes verwijderd, fijngesneden
4 grote tomaten, ontveld, in partjes
1 tl gedroogde oregano
1 dl droge witte wijn
10 draadjes saffraan
½ tl venkelzaad, gekneusd
zout, peper
2 el kleine basilicumblaadjes
2-3 el fijngesneden (platte) peterselie
ciabatta

Verhit de olie in een ruime pan en bak hierin de ui, prei, venkel, knoflook en chilipeper. Voeg de tomaten, oregano en witte wijn toe en laat het mengsel  5 minuten zachtjes sudderen. Schenk dan 1 liter kokend water in de pan en voeg saffraan en venkelzaad toe. Breng alles weer aan de kook en laat de soep nog  10 minuten zachtjes koken. Voeg de stukken visfilets toe en gaar in een minuut of 3 tegen de kook aan. Voeg dan de garnalen toe en verwarm de soep nog 4-5 min. Breng de soep op smaak met zout en peper en strooi de basilicum en peterselie erover. Serveer met plakjes geroosterd ciabatta, lekker met wat druppels goed olijfolie en een dun plakje Parmezaanse kaas.

Geen opmerkingen: