woensdag 7 september 2011

Ciao bella

Ciao bella. Dag mooi meisje. Onschuld rent achter de hoepel het zonlicht in. Blijft ze dansen in het zonlicht of kondigt de schaduw rampspoed aan. De titel van het schilderij Mystere et melancholie d'une rue verraadt het verhaal niet.

Dansen in  het licht van zonnestralen zonder windvlagen en regenbuien, lijkt verder weg dan ooit. De nazomer lijkt ook nat en guur. Melancholisch staren we met de rug naar het raam naar een mooi glas vol sprankelend vocht. Kom laten we de zomer in huis creëren met een  zonnige zomerse zilte salade vol van mediterane inktvis en garnalen. Een beetje herfst krijgt ons er niet onder.

Toscaans zomers maal
400 gram Turks wit brood
200 gram inktvisringen
200 gram gepelde rauwe garnalen/of gepelde al gekookte garnalen
3 grote rijpe tomaten in blokjes gesneden
1 rode ui gesnipperd,
1 handvol verse basilicumblaadjes in stukken gescheurd
1 eetlepel gehakte peterselie
zout
1 eetlepel witte wijnazijn
4 eetlepels olijfolie
1 teen knoflook, fijngehakt

Snij het brood in sneetjes en breek die in stukken van 5 centimeter.Doe de stukken brood in een kom en bedek met koud water. Laat 10 minuten weken.
Breng een pan water met zout aan de kook. Doe de garnalen in de pan en laat ze circa 2 minuten koken tot ze rozerood zijn Schep de garnalen met een schuimspaan uit het water en zet ze weg om af te koelen. Doe de in dezelfde pan de inktvis en laat 12 minuten koken. Giet het water af en laat volledig afkoelen.

Snij de garnalen en inktvis in stukjes en doe ze in een kom. Giet het water van het brood af en knijp er m veel mogelijk vocht uit. Verkruimel het brood in de slakom. Voeg de tomaten, ui, basilicum en peterselie toe. Los wat zout op in  azijn. Voeg de olijfolie en knoflook toe en meng goed. Besprenkel de salade met deze dressing en schep alles goed om. Serveer op kamertemperatuur

Geen opmerkingen: