zondag 13 maart 2011

Italianen zijn pasta

Italie bestaat uit tegenstellingen. Het rijke noorden tegenover het arme zuiden. De familie tegen het grote wantrouwen tegen de staat; katholieken tegen ongelovigen; communisten tegen facisten en liefhebbers van Berlusconi en tegenstanders.

Officieel bestaat Italië 150 jaar. Maar zelfs in  de keuken is het niet één volk. Je hebt de Siciliaanse keuken, de Venetiase keuken , de Toscaanse, de keuken uit Piemonte, de pizza uit Napels etc.. Eigenwijs en trots op hun goed uitgebalanceerde familierecepten is er nauwlijk vermenging.

Maar toch is het voedsel wel het bindmiddel. In het FD vertelt chefkok Fabrizio Cadei van een Milanees restaurant dat "eten diep zit in Italianen. We willen er alles van weten. Het belang van de keuken voor een Venetiaan hetzelfde als voor een Siciliaan. We eten samen in de familie waar we de passie voor het eten van jongs af aan meekrijgen en waarbij wat op het bord ligt nog belangrijker is dan het gezelschap."

Laten we het feestje meevieren met een mooie pasta met garnalen.

Spagetti con gamberreti e rucolo (4pp)
400 gram gepelde (rauwe) garnalen
(evt wat gebakken inktvis)
450 gram spaghetti
zeezout en gemalen zwarte peper
olijfolie
2 tenen knoflook
1-2 gedroogde Spaanse peper (evt beetje sambal oelek) verkruimeld
1 klein wijnglas witte wijn
1 opgehoopte eetlepel puree van zongedroogde tomaten
de geraspte schil van en het sap van een citroen
rucola

Kook spaghetti in zout water. Verhit ondertussen de olijfolie in een grote koekenpan en gooi knoflook en rode peper erbij. Doe zodra de knoflook begint te kleuren de garnalen erbij (als ze niet rauw zijn dan later). Giet de witte wijn en de zongedroogde tomatenpuree erbij en laat het mengsel even pruttelen. Laat de pasta uitlekken en bewaar een beetje van het kookvocht. Hussel pasta en saus door elkaar, knijp de citroensap erover, doe de helft vd rucola erbij en eventueel wat van het kookvocht. om de saus te verdunnen. Voeg zout en peper naar smaak toe. Verdeel de pasta over vier borden strooi de citroenrasp en de rest van de rucola over de 4 porties.

Geen opmerkingen: