donderdag 24 maart 2011

Gevulde kip met walnoten

Een beetje kip wil lekker scharrelen in stijl. Speciaal voor de designkippen is er een nieuw behuizing gevonden, die een beetje kip toch inspiratie moet geven voor het leggen van een...

En voor de scharrelkip die niet wil leggen, heeft chefkok Jon Sistermans van restaurant Wilheminapark een mooie bestemming in de pan gevonden samen met paddestoelen en walnoten.

Scharrelkip met bospaddestoelen en noten met een jus van mierikswortel
1 biologische scharrelkip van ca. 1500 gram
100 g gepelde walnoten.
200 g paddestoelenmelange.
2 el olijfolie .
1 sjalot, gesnipperd .
1 teentje knoflook, gesnipperd.
1 el verse Italiaanse kruiden, fijngehakt.
1/2 pot gevogeltefond
50 g koude boter, in vlokjes .
1 tl geraspte mierikswortel
4 bospeentjes
50 g boter.
1 teentje knoflook, gesnipperd.
4 kleine sjalotten, gepeld .
100 g peultjes, schoongemaakt.
100 g sperziebonen,schoongemaakt

Kip op kamertemperatuur laten komen. Oven voorverwarmen op 175 °C. In keukenmachine noten fijnmalen.Paddestoelen schoonvegen en klein snijden. In koekenpan olie verhitten en sjalot met knoflook 1 min. zachtjes fruiten. Paddestoelen toevoegen, en op hoog vuur alomscheppend bakken tot vocht is verdampt. Kruiden erdoor scheppen, op smaak brengen met zout en peper. Van vuur af gemalen noten erdoor mengen.

Voorzichtig vel van kip rond borst en poten losmaken van vlees, door vingers steeds iets verder ertussen te duwen. Paddestoelmengsel gelijkmatig tussen vel en vlees over kip verdelen. Vel bij buikholte vaststeken met cocktailprikkers.

 Kip met borst naar boven in braadslede leggen of aan braadspit steken. Beetje water in braadslede schenken of onder kip aan spit lekbak met beetje water schuiven. Kip in oven in ca.1 uur gaar braden. Kip in braadslede af en toe keren en bedruipen met braadvet.

Intussen garnituur maken: Bospeentjes schillen met dunschilIer en in lange repen snijden. In pan boter smelten en knoflook 1 min. zachtjes fruiten. Sjalotten, peultjes en sperziebonen erdoor scheppen en afgedekt in 15-20 min. zachtjes gaar smoren.

Op smaak brengen met zout. Voor de jus gevogeltefond in wijde pan inkoken tot nog eenderde over is. Pan van vuur nemen en met garde vlokjes boter erdoor kloppen, zodat een lichtgebonden jus ontstaat. Mierikswortel erdoor roeren en op smaak brengen met zout en peper. Aan tafel kip met groot scherp mes overlangs halveren. Dan poten eraf snijden. Serveren met groenten en jus.

1 opmerking:

Sid Frisjes zei

OMG, ik wil plots kippen. En vooral, zo'n ei!