dinsdag 3 juni 2014

Mediterrane kip op een prinsheerlijk eiland

Waar droomt een prins van aan de Middellandse zee? Vanuit het Paleis kijkt hij verlangend naar de kabbelende golven. Beetje ruimte, beetje romantiek, zand tussen de tenen en in zijn armen zijn grote lief. Opeens ziet hij het licht. Hij weet hoe hij zijn grote droom moet laten uitkomen. Hoe hij kan ontsnappen in zijn eigen stadsstaatje. Hij moet naar Nederland.

Prins Albert van Monaco is voor het eerst van zijn leven bij ons op staatsbezoek. Hij dineert vanavond met koning Alexander en koningin Maxima in het Loo.  Moet o.a. praten met Rutte, werkgevers, kamervoorzitters en een tentoonstelling bezoeken.

Allemaal leuk en aardig, maar de belangrijkste reden voor zijn komst is, het creëren van een eiland, met behulp van Boskalis en Van Oord. In een klap kan zijn rijk 8 procent groter worden. Een vorstelijke gedachte. Daar pas wel een dansje bij met of zonder zon na een licht souper.

Mediterrane kip met frisse tuinbonensalade
kipfilet
mosterd
crème fraiche
salie
(sesamzaadjes)
peper en zout
per filet 1 plakje dun gesneden rauwe ham (Italiaanse)
400 gram (dubbel) gedopte verse tuinbonen/uit de diepvries
125 gram gerookte spekjesblokjes
citroenschil van een biologische citroen
6 el citroensap
2-4 tl sherry azijn
olijfolie
rode pepertje
peterselie
1 tl suiker
peper
zout
prikkertjes

Snij kip overlangs door. Meng wat creme fraiche en mosterd door elkaar. Smeer het mengsel in het midden van de filets en leg er wat gescheurde salieblaadjes bij. Wrijf peper en zout aan de bovenkant in en eventueel sesamzaadjes. Maak de kipfilet dicht met prikkertjes als het nodig is. Bak de filets in een minuut of 6-7 rondom bruin.

Kook de tuinbonen met een beetje zout, net beetgaar. Bak de spekjes goed uit (soms zit er teveel water in de bakjes met spek, gooi dan na een minuut het water weg anders kookt de spek terwijl je het wil bakken). Snij rode peper schuin doormidden en haal de zaadjes er uit. Snij de peper in dunne halve ringetjes. hak peterselie fijn Meng bonen, peterselie, citroensap, olijfolie, citroenschil, rode peper, zout, peper, suiker en azijn door elkaar en proef of het naar je zin is. Voeg eventueel extra citroensap en/of sherryazijn toe.

Lekker met gebakken aardappeltjes, frieten of rösti.


2 opmerkingen:

Emma zei

Oelala, wat een prachtige blog heb je! Heel erg inspirerend voor mij, want ik begin pas net!
Wil je een keer een kijkje nemen op mijn blog? :D

www.emmatimmerman.blogspot.nl

Groetjes,

Emma

Dorius zei

Hear, hear !