donderdag 12 juni 2014

Oranjesoep

Van niets naar nergens, na 15 jaar. Oftewel van parkeerplaats naar snelweg. Een dag voordat Spanje en Nederland elkaar treffen in het stadion van de Braziliaans Salvador is de metro klaar, met twee stations. Benieuwd of het Oranjelegioen met dit snelle vervoermiddel aankomt voordat de wedstrijd begint. Het is in elk geval Nederlands gezind want het heeft een oranjeoverkapping.
 
De verwachtingen zijn laag, maar een voormalig wereldkampioen wint zelden voor een tweede maal. Als de Leeuw met zijn oranje hempie, juichpak of jurkje dan toch aan de slag moet, laat hij dan meteen vechten voor wat hij waard is.
 
Als bondcoaches aan de zijlijn beginnen we met het maken van een oranje starter. Ook heel troostrijk als het iets minder goed afloopt...
  
Oranje wortelsoep van Bill Granger
1 ui fijngesneden
1 tl geraspte gember
1 teen knoflook geperst
0,5 tl djinten
0,5 tl kurkuma
0,75 tl kaneel
500 gram wortels in plakjes
750 ml groentebouillon
1 el limoensap
0,5 tl basterdsuiker
Griekse yoghurt
 zeezout,
zwarte peper,
olijfolie
beetje paprikapoeder (garnering)
(sumak)

Verhit een soeppan met dikke bodem op een middelhoog vuur een beetje olijfolie. Bak de ui zachtjes, af en toe roeren een minuut of 5 tot hij glazig is. Voeg de geraspte gember, knoflook en specerijen toe en roerbak een paar minuten zodat de geuren goed vrijkomen. Voeg de wortel en bouillon toe en breng het aan de kook. Draai het vuur laag en laat 30 min. zachtjes koken, of tot de wortels zacht zijn. Neem de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer (let op heet) of gooi de soep in de keukenmachine.

Vlak voor je het serveert voeg je suiker, limoensap en zeezout en wat peper naar smaak toe. Giet het in de kommen en maak het af met een beetje Griekse yoghurt en evt wat paprikapoeder. Lekker met vers Turks brood. Het oorspronkelijke recept voegt ook nog sumakpoeder toe.

Kromkommer
Geen zin om te koken tijdens het zinderende WK? Bestel of koop dan (wortel)soep ontwikkeld door de meiden van Kromkommer Het smaakt of je het zelf hebt klaargemaakt en de soepen worden gemaakt van overgebleven groente (5 tot 10% van alle groente en fruit in Nederland worden weggegooid omdat ze te dik, klein, te krom of domweg over zijn).

Geen opmerkingen: