vrijdag 5 april 2013

Moby Dick soep

Vissoep of vissoep? In kroeg The Try Pots is er weinig keuze. Bij het ontbijt, de lunch of het avondeten is het een pot nat al kan je nog wel kiezen of je er kabeljauw of schelpen in wil. 
 
The Try Pots uit Moby Dick is zo doordrenkt van deze maaltijd dat zelfs de melk naar vis ruikt (de koe krijgt vissenkoppen te eten). Gelukkig smaakt de soep zelf goed. Ishmael, een van de hoofdpersonen bestelt beide soorten vissoep (chowder) als ontbijt. 
 
Of de schrijver Maarten Biesheuvel een groot liefhebber is van een mooi gevuld vissoepje is onbekend, maar hij is zeker een grote fan van het boek Moby Dick van Herman Melville. Misschien wel omdat hij ooit als ketelbinkie heeft gewerkt of omdat hij in zijn hoofd - als kapitein Aha b- zijn eigen walvis bestrijdt. Het was in elk geval een feest om hem onlangs weer te zien samen met Adriaan van Dis en zijn vrouw Eva terwijl hij een ontroerende brief aan zijn vader voorlas. Tijd om In de Bovenkooi te herlezen.
 
schelpensoep/clamchowder
2 kilo schelpen (mosselen
2 grote vastkokende aardappelen     
200 g winterpeen, geschild     
4 stengels bleekselderij     
50 g boter     
50 g gerookt ontbijtspek in reepjes     
2 uien, gesnipperd     
2 tenen knoflook, fijngesneden     
150 ml droge . Chardonnay
3 el bloem     
400 ml volle melk     
250 ml beker slagroom

Spoel de mosselen in ruim koud water. Verwijder openstaande en beschadigde schelpen. Doe ze in een pan met 400 ml water en kook ze in 5-8 min. op middelhoog vuur gaar. Giet af, schenk het vocht door een zeef en vang het op. Verwijder de dichte schelpen, deze worden niet meer gebruikt. Houd de mosselen apart tot gebruik.

Schil de aardappelen. Snijd ze samen met de peen in blokjes van 0.5 x 0.5 cm. Schil de bleekselderij in de lengte met een dunschiller en snijd in flinterdunne plakjes.

Verhit de boter in een soeppan en bak de aardappelen, peen, bleekselderij, het spek, de ui en knoflook op hoog vuur 3 min. Voeg de wijn toe en laat de groenten en aardappelen op laag vuur in 10 min. gaar worden. Schep regelmatig om. Voeg de bloem toe en bak 5 min. Schenk het kookvocht van de mosselen en de melk erbij en kook op laag vuur 40 min. tot een gebonden soep. Voeg wat heet water toe als de soep te dik is. Breng op smaak met peper en zout.
.
Haal de helft van de mosselen uit de schelp en voeg toe aan de soep. Voeg op het laatste moment de slagroom en de openstaande schelpen toe. Bestrooi eventueel met extra peper en zeezout


Geen opmerkingen: