zondag 21 april 2013

Het einde van de cupcakes

Het heeft even geduurd, maar het einde van de cupcakesgekte is in zicht. Deze vaak veel te droge cakejes met tuttige bloemetjes en andere tierlantijnen terroriseren menig huishouden en feestjes  in Nederland al meer dan een jaar of twee. Maar de klad zit er in. Na de goudmarkt is ook de cupcakemarkt ingestort. In 2011 gingen de cupecakes naar de Nasdaq Stock Market en afgelopen vrijdag viel de koers naar beneden met bijna 35%. Jammer voor al die mensen in de cupecakeindustrie, in Amerika alleen al negentienduizend man, maar we zijn deze lente toe aan iets nieuws.

Laten we  beginnen met een verrassende smaak. Taartjes met bijvoorbeeld lekkere friszoete rabarber. Veel jonge mensen weten nauwelijks meer wat het is. Met bladerdeeg wordt het mooi knapperig en het is minstens zo makkelijk als de zoveelste cupcake.

Rabarbertaartjes (4 stuks)
8-10 bladerdeegplakjes
6 grote stengels rabarber
150 gram boter
125 gram suiker (als ze rabarber heel zuur van smaak is, iets meer)
dungeschilde sinaasappelschil van 1 sinaasappel (liefst biologisch)
2 vanillestokjes (opensnijden en inhoud er uitschrapen)
200 gram mascarpone

Verhit de over voor op 190 graden. Gebruik vier vormpjes van een doorsnede van 8 tot 10 cm. Vet ze in en bekleed ze met bladerdeeg. Zorg dat het bladerdeeg er nog een beetje overheen hangt. prik er met een vork wat gaatje in.
Snij de rabarber een stukjes zodat ze in elk geval in de vormpjes passen. Doe in een pan met een dikke bodem de rabarber, vanille, suiker, boter en de sinaasappelschil.Zet het vuur hoog en kook het geheel in een minuut of tien zodat het begint te caramaliseren. proef ondertussen of je de smaak niet te zuur vindt en gooi er eventueel wat suiker bij. De verschillen tussen rababersoorten kunnen heel groot zijn. Roer niet echt.
Bak het bladerdeeg in de oven een minuut of 5 voor. Doe het rabarbermengsel op de bladerdeeg en laat het geheel een minuut of 20-25 in de oven staan. Haal ze eruit en laat de taartjes een paar minuten met rust.
Haal ze voorzichtig uit de vormpjes en serveer ze met mascarpone. Als garnering passen er heel goed aarbeien en/of frambozen bij.

Geen opmerkingen: