zaterdag 7 januari 2012

Geen toetjes voor toetjes

Matisse - het dessert: harmonie in rood
Supermarkten worden steeds beter in het verleiden van hun klanten. In grote supermarkten wordt je getrakteerd op koffie, blokjes kaas en staan koks op zaterdag met nieuwe producten klaar, maar in Amerika hebben ze iets geniaals verzonnen; een toetjesautomaat. Gratis trek je een minitoetje zodat je vast kan proeven welk toetje het allerlekkerst is. Reden om op een druilerige middag even langs deze supermarkt langs te gaan voor een kleine proefsessie.

Maar dit zoete geheim wil je niet delen met kinderen, die in hun gulzigheid de hele toetjesautomaat leegtrekken. En laten ze daar ook aan gedacht hebben. Voor je een gratis toetje mag trekken, moet je, je snoetje voor een camera houden en die herkent of jouw toetje van een volwassenen is of van een kind. Ben je nog klein, dan gaat het toetje aan je neus voorbij.

Hieronder ook een toetje voor grote mensen, maar dan van eigen makelij dat mooi aansluit bij het mooie schilderij van Matisse, met het rood van aardbeien en het geel van citroen.

Pannacotta met aardbeien en limoncello (6pp)
3 blaadjes gelatine
250 ml. melk
250 ml. slagroom
25 gram suiker
50 ml. Limoncello likeur
50 gram suiker
150 gram aardbeien
½ citroen (sap)
paar blaadjes munt

Laat de gelatine in koud water weken. Doe in een ruime pan de melk, room en de suiker.Verwarm dit tot het bijna kookt en haal het van het vuur. Knijp de gelatine uit en los dit op in de hete massa.
Voeg de limoncello toe en giet de panna cotta in vormpjes of glaasjes.
Plaats de glaasjes in de koelkast om op te stijven. (in de koelkast 1 nacht of in de vriezer 2 uur).

Was de aardbeien kort in een ruime bak koud water, haal de aardbeien eruit en ontdoe ze van de kroontjes.
Hou 1/3 apart voor de garnering.Doe de aardbeien met de suiker in een steelpan en voeg de citroensap toe.
Breng de pan aan de kook en draai het glad m.b.v. de staafmixer.
Daarna af laten koelen.

Stort de panna cotta op mooie bordjes/schaaltjes. Giet voorzichtig aarbeiengelei over de panna cotta en garneer het met de overgebleven aardbeien en munt.

Geen opmerkingen: