zondag 4 december 2011

Parmezaanse kaas voor het grijpen

Twee jaar ligt hij te rijpen voordat hij zijn volle smaak aan jou en mij toont. En al die tijd wordt hij liefdevol geborsteld en gekeerd. De Parmezaanse kaas; een kaastraditie van zeker 700 jaar oud. Bijzonder van smaak, beetje nootachtig terwijl het toch alleen uit melk (uit de streek, 16 liter voor 1 kilo kaas) en stremsel bestaat. Een beetje over de spaghetti, een stukje met ingekookte balsamico azijn bij een ciabbata broodje. Veel heeft het niet nodig.

En nu wordt ik verwend, met een enorm blok Parmezaan. Dankzij goedheiligman, Sinterklaas. Wat dacht je van een combinatie met groene asperges aan de waterkant. Nog even en de gasten schuiven aan.

Groene asperges met ravioli en zwarte olijven
700 g groene asperges
1 teentje knoflook
16 zwarte olijven zonder pit
4 zongedroogde tomaten in olie
verse basilicum
4 eetlepels olijfolie
zout
2 bakje ravioli ai 4 formaggi
6 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas

Asperges wassen en houtachtige uiteinden (ca. 2 cm) eraf snijden. Asperges in stukjes van ca. 4 cm snijden. Knoflook pellen en fijn snipperen. Olijven halveren. Tomaten droogdeppen met keukenpapier en in kleine reepjes snijden. Basilicum in reepjes snijden.In wok 2 eetlepels olie verhitten en knoflook en asperges al omscheppend ca. 1 minuut fruiten. 1dl water toevoegen en asperges in ca. 6 minuten beetgaar smoren. Tomaat en olijven erdoor scheppen. Intussen in pan water met snufje zout en 1 eetlepel olie aan de kook brengen en ravioli volgens gebruiksaanwijzing beetgaar koken. Ravioli afgieten en met basilicum door asperges scheppen. Gerecht in twee diepe borden scheppen en bestrooien met Parmezaanse kaas.

Lekker met een ciabattebroodje met wat olijfolie (en wat extra kaas) en een lichte rode Italiaanse wijn.

Geen opmerkingen: