vrijdag 6 mei 2011

Geroosterde ossenhaas op een houtskoolvuurtje

Onder het spinrag in het schuurtje achterin de tuin staat de barbecue geduldig te wachten. Een paar verlaten houtkooltjes liggen nog onderin. Maar dat gaat niet lang meer duren, nu we zo verwend worden met zomerse temperaturen.

Tussen het werk door worden we naar het strand van Frédéric Thiry gelokt om daar heerlijk loom een boekje te lezen terwijl de zon ons verwarmt. En daarna zijn we wel toe aan een lekker geroosterde maaltje.

Barbecueën is natuurlijk zo oud als dat de mensen het vuur ontdekten, maar hier in Nederland (her)ontdekten we deze smakelijk manier van bereiden pas in de jaren vijftig, dankzij de Amerikanen die hier op Soesterberg waren gestationeerd.

Vanaf de jaren zestig raakte het in de mode. In Turks Fruit beschrijft Jan Wolkers nog dat de moeder van Olga geen ordinaire receptie wilde in een restaurant maar voor iets speciaals koos. En dat was... een heuse bbq.

Laten we het bbq-seizoen goed beginnen met bijvoorbeeld lamskoteletjes met rozemarijn en knoflook of orgineler met een malse ossenhaas.

Ossenhaas met ansjovis voor de bbq
600 gram ossenhaas 6-7 cm dik
3 el ansjovis fijn gehakt
1 el kappertjes
3el oregano, fijngehakt
2 tenen knoflook fijn geperst/gehakt
1 tl grove peper

Fruit alle ingrediënten, behalve het vlees, in een pannetje op middelhoog vuur, met wat olijfolie, tot de ansjovis begint te smelten. Haal de pan van het vuur en laat deze afkoelen. Maak met een klein scherp mesje gaten van ongeveer 3 cm in de ossenhaas (ongeveer 15 gaten verspreid over het vlees). Vul deze gaten met het kruidenmengsel. Schroei de ossenhaas rondom dicht op een goed hete grill of bbq (ongeveer 3-4 minuten per kant). Haal het vlees van het vuur en laat het zeker 5 minuten rusten, voor het in pakjes van ongeveer 1 cm te snijden. Lekker met gegrilde groenten.

2 opmerkingen:

MaaNtje zei

Oh lekker zeg, maar een plain ossehaasje is ook yummies. Hadden wij hier gister!!

MaaNtje zei

Hee Sietske,

Heb je nog een leuk recept voor kabeljauw? Ben benieuwd hoe jij hem zal maken?

groetjes van MaaNtje