vrijdag 21 januari 2011

Recept voor uitgebluste dictators

Het was een slechte week voor dictatoriale mannen. Hun enorme ego's liepen flinke schrammen op. Papa Doc dacht hij wel weer ongestraft naar het geteisterde Haiti kon terugkeren. Wie weet dacht hij in zijn grootheidswaanzin wel dat ze hem met open armen zouden ontvangen. En inderdaad stond justitie meteen klaar om hem op te pakken.

Zine al-Abidine Ben Ali van Tunesie had zijn land in een ijzeren greep, maar had niet gerekend op de vasthoudendheid van de jonge werkeloze bevolking die de angst overwon. Hij heeft het land ondertussen verlaten.

En  de ongenaakbare glamourboy Berlusconi verliest langzaam de controle over zijn macht. Hij raakte zijn bescherming op rechtsvervolging kwijt en meer dan tweeduizend vrouwen keren in een petitie zich tegen hem. En tot overmaat van ramp kan je in Zwitserland niet eens meer je illegale banktegoeden stallen. Het leven van een machtig man gaat niet (meer) over rozen.

Je moet er soms lang op wachten, maar dan zie je de mannen vallen. Goebbels zei al dat wraak een gerecht is dat koud opgediend wordt. In park Sonsbeek  in Arnhem zie je wat machtige mannen rest.  Bij elkaar kruipen, elkaar beschimpen en natspuiten.

Appelcompote
1 kilo zoetzure appels (Goudreinetten)
1 dl witte wijn
sap halve citroen
suiker (afh van je smaak 30-100gram)
zakje vanillesuiker
kaneel
evt  scheutje Calvados

Schil de appels, haal de klokhuis eruit en snij het in 8 stukken. Zet ze op met de wijn, citroensap. Doe de deksel op de pan. Laat ze een minuut of 12 sudderen op een middelhoog vuur. Doe suiker na smaak bij en roer het met een houten lepel door de appels. Laat het afkoelen. Na het afkoelen kan je als je de stukken te groot vindt, de appels een beetje pletten. Maak de compote op smaak met kaneel en vanillesuiker en evt een beetje Calvados.

Geen opmerkingen: