dinsdag 27 mei 2014

Duizenden wachtenden beloond

Wachten met duizenden tegelijk voor de grote dijk om  's nachts de grens over te trekken.  De grens tussen zout en zoet. Voor een kans om rustig op te groeien in een beschermd bassin. Om het zout af te schudden ...zonder de Nederlandse samenleving te ontwrichten.

De Afsluitdijk vormt al decennia een barrière voor aaltjes, spiering en stekelbaars, die het zoete water nodig hebben om volwassen te worden. Door de bijna onneembare grens wordt het IJsselmeer  steeds leger.
Maar al het wachten wordt beloond. De sluizen worden speciaal opengezet om duizenden ontheemden binnen te halen. En het lijkt aan te slaan. Misschien dat straks de paling weer volop rondzwemt.

Rijkswaterstaat en Friesland, Noord Holland en drie gemeenten willen nog een stapje verder gaan om de vis binnen te halen. Ze willen een rivier van het Wad naar het IJsselmeer maken die door een koker dwars door de Afsluitdijk moet gaan lopen. Misschien is tillen wel simpeler...

Het is nog even wachten op een (volwassen) vis uit het IJsselmeer. Terwijl de (zoete) regen met bakken uit de lucht valt, concentreer ik me op een  vegetarisch soepje.

Vegetarische mosterdsoep met zongedroogde tomaat
1 liter tuinkruidenbouillon
70 gram roomboter
70 gram bloem
1 bosje lenteui
 beetje prei
 3-4 flinke eetlepels grove mosterd (Zaanse, Groningse)
1 eetlepel scherpe Franse mosterd (Dijon)
8 zongedroogde tomaten
100-150ml slagroom/kookroom
scheut witte wijn
neutrale olie of margarine

Maak roux van de bloem en de boter (laat de boter smelten, niet bruinen, in 1 keer alle bloem toevoegen en goed doorroeren) en laat dit ca 8-10 minuten garen (af en toe doorroeren). Breng de Bouillon aan de kook met een scheut witte wijn en voeg de roux toe. Laat dit 8-10 minuten op een lage pit doorkoken, en blijf dit goed doorroeren met een garde.
Snijd ondertussen de lentui en prei in dunne plakjes en de tomaat in reepjes. Bak de prei licht en voeg het toe aan de soep. Haal de pan van het vuur en voeg de mosterd en de lente ui toe en als laatste (net voor het serveren) room en de  gedroogde tomaat..

Lekker met ciabatta of stokbrood


1 opmerking:

Happy Earl Grey zei

Hallo, wat heb je een mooie site. Ik heb je blog genoemd in mijn blog nummer 75.
Hartelijke groeten