vrijdag 28 februari 2014

Zoon draait tiramisu nek om

Tiramisu is een Italiaans nagerecht waarvan je denkt dat het al heel lang bestaat. Maar volgens, één van de aannemelijkere verhalen is het er pas sinds de tweede helft van de vorige eeuw. Het zou tot de jaren tachtig duren voor het in een Italiaanse woordenboek verscheen. Uitgevonden door het echtpaar van het restaurant Beccherie in Treviso.

Zij wilde graag op krachten komen met een feestelijk, vrolijk gerecht (Tiramisu betekent 'trek me op/maak me blij') na de geboorte van hun zoon. Ze zou naar haar man hebben geroepen : Geef me zabaglione (eiercreme ) met mascarpone en doe er zwarte sterke koffie bij."  En dat werd dit machtige, smakelijke recept, dat tegenwoordig iedereen in een of andere variant kent.

Helaas wil niemand meer eten in het restaurant en gaat het dicht. De huidige eigenaar, de zoon van de uitvinders, sluit het restaurant. Nog een maand, tot 30 maart, de tijd om het ter plekke te proeven. Goede reden om naar Italië af te reizen. En daarna zullen we zelf aan de slag moeten

Tiramisu restaurant Le Beccherie 
6 eierdooiers
250 gram + 2tl  suiker
500 gram mascarpone
30 lange vingers
Espresso koffie
Cacaopoeder

Maak een  kopje sterke espresso koffie. Los 2 theelepels suiker in de nog warm koffie op. Laat de koffie afkoelen tot kamertemperatuur. Klop de eierdooiers en suiker in een kom totdat ze licht en luchtig is. Meng het eierdooiermengsel met de mascarpone.

Dip de helft van de lange vingers in de koffie en leg ze in de schaal in een eerste laag.Verdeel de helft van de mascarponecrème op de koekjes. Dompel de resterende lange vingers in de koffie en leg ze in de schaal voor een tweede laag laag.Verdeel de overgebleven mascarpone crème op de lange vingers.
Bestrooi de bovenkant met cacaopoeder. Laat het 3-4 uur opstijven in de koelkast.

Dit recept is zonder alcohol  maar een beetje Amaretto of marsala  (6 eetlepels, helft door de eieren, helft door de koffie) misstaat niet.

Geen opmerkingen: