woensdag 22 augustus 2012

Lekker rokenWeggestopt was ons rookoventje aan het wegroesten. Een paar jaar geleden was het helemaal in, net zoals een eigen broodbakmachine. Maar nu helemaal vergeten. Doodzonde want niets is zo lekker als een gerookt visje. En dan liefst meteen een hele zalm. Zo'n flinke jongen die je glanzend naar je wuift.  Spiritus in de branders en roken maar!

Gerookte zalm in honingmarinade
rookoventje
aluminiumfolie
2  eetlepels rookmot appel of combi appel, beuk
halve (wilde) zalm zonder graat
een zesde pot honing
2 el goede olijfolie
sap halve citroen
bos verse dille gesneden (helft voor de marinade)
beetje verse tijm
halve el Dyon mosterd
zeezout
peper
zure room
kappertjes
worschester saus
mayonaise

Maak een marinade van honing, olijfolie, dille, citroensap en peper en zout (wees niet te zuinig met het zout)en wrijf daar de zalm mee in. Laat het zeker twee uur intrekken.
Steek pitten aan (medium). Verwarm de rookoven een minuut of 10 voor met deksel er op. Leg  de zalm op een  stuk aluminiumfolie in de rookoven. Laat het vuur als het kan langzaam steeds harder branden. Check na een minuut of 12-15 hoe gaar je zalm is. Eventueel nog 5-10 minuten langer. Let op dat het niet te lang is want dan wordt de zalm droog. Zet pitten uit. Gooi er een handvol dille en de verse tijm bij en laat de zalm nog een minuut of vijf  nagaren. Doe er eventueel nog wat zeezout over.
Maak sausje van zure room, dille, beetje worchestersaus, kappertjes en mayonaise en evt. wat witte peper. Serveer de zalm liefst lauwwarm.  (met dank aan Jasper)

Geen opmerkingen: