donderdag 23 augustus 2012

Eilanden in de uitverkoop

Ooit gedroomd van een eigen eiland in de blauwe zee, waar je met je eigen vissersbootje naar toe vaart om straks je eigen gevangen inktvis klaar te maken? Dat kan werkelijkheid worden. De Grieken denken er over om onbewoonde eilandjes in de verkoop te gooien. In de hoop zo de enorme schuldenberg iets te verminderen.

Rond de 6000 eilanden telt Griekenland waarvan er maar een paar honderd zijn bewoond. Dus ze kunnen nog even vooruit. Steun de Grieken en koop een eiland.

Gegrilde gevulde inktvisjes
1 kilo pijlstaartinktvis
olijfolie
250 gram gesnipperde ui/sjalot
4 tenen knoflook (fijngehakt)
100 gram proscuitto
125 gram vers wit broodkruim
4 eetlepels citroensap
peterselie (gehakt)
zout en versgemalen peper
1 losgeklopt ei
4 eetlepels olijfolie
3 eetlepels citroensap
2 eetlepes oregano
coctailprikkers

Snijd de tentakels van de kop weg, en leg ze weg. Trek de kop met de ingewanden uit de lichaamszak en gooi dat weg. Trek het doorzichtige geraamte/pen eruit. Spoel de lichaamszak schoon. Na het schoonmaken kan je de inktvis afgedekt een paar uur in de koelkast bewaren. Snij de tentakels in kleine stukjes.

Maak een vinaigrette van 4 el olijfolie, 2-3 el citroensap, oregano, zout en peper.

Verhit olijfolie in een ruime koekenpan op een matig vuur. Doe de ui +knoflook in de pan. Als die zijn gefruit schep dan de prosciutto, de tentakels en het broodkruim erbij. Na een paar minuten bakken voeg je citroensap + peterselie door het mengsel. Neem de pan van het vuur, laat het even afkoelen en schep dan het losgeklopte ei door het mengsel.

Vul de inktviszakjes voor driekwart en maak ze dicht met een cocktailprikker.
Verhit een grote grillpan op middelhoog vuur. Sprenkel er wat olie over en leg de inktvisjes in de pan (evt in twee keer waarbij de eerste portie in een lauwe oven onafgedekt warm worden gehouden).

Doe de inktvisjes in een verwarmde schaal en giet de vinaigrette erover. Serveer het met knapperig brood.

Geen opmerkingen: