dinsdag 10 juli 2012

Voedsel op de politiek agenda

Voedsel krijgt veel te weinig aandacht van de hoge heren en paar hoge vrouwen in de politiek. ‘It’s not good that the US president’s wife deals with food, while he does the ‘important politics’. Food is the most important thing we deal with!’ Dat is de mening van de het Oostenrijkse designduo Honey and Bunny. De behoefte van ons, mensen, om voedsel naar onze hand te zetten (om een mooi bordje neer te zetten) maakt dat wij ons onderscheiden van andere levende wezens. Dat u het maar weet! Ze zijn een van de exposanten op de tentoonstelling in Eindhoven over de Etende mens samengesteld door Marije Vogelzang.

Onze zucht om alles aan te passen, zorgt er voor dat het vaak niet meer zichtbaar is waar voedsel vandaan komt. En vooral van  welk beest het ooit is geweest. Bij alles uit de zee hebben we die neiging overigens een stuk minder dan bij de dieren op het vaste land.  Ook al hebben we natuurlijk wel de visstick.

Rogvleugel met een saus van kappertjes
 4 rogvleugel filets van 150 g per stuk
1 dl vis bouillon
1 dl witte wijn
1 dl room eetlepel
1 el gesnipperde sjalot
1 teentje knoflook
4 gekneusde peperkorrels
klontjes boter
1 eetlepel kappertjes

Zet de wijn, visbouillon, sjalot knoflook en gekneusde peperkorrels op. Laat de vloeistof inkoken tot de helft van het oorspronkelijk volume. Voeg de room toe en laat dit weer rustig inkoken tot de helft. Hierna de vloeistof door een doek zeven en op smaak brengen. Voeg al kloppende de koude klontjes boter toe en roer de saus mooi glad. Breng de saus opnieuw op smaak en voeg nu de kappertjes toe. De saus mag nu niet meer koken.

Bak de rogvleugel filets in  een minuut of 3 aan beide kanten krokant. Op smaak brengen met zout. Lekker met puree en zomerse groenten als peultjes

Geen opmerkingen: