zondag 8 juli 2012

Knockout door kreeft

Sommige zeebewoners zijn ware krachtpatsers. Met ruim 80 kilometer per uur slaat de bidsprinkhaankreeft zijn prooi neer. Met een goede kaakslag heeft die niet veel meer te vertellen. De lieflijke pootjes van deze kreeft zijn zo gepantserd dat ze onbeschadigd aquariumglas kunnen breken. Wetenschappers zijn er nu op gedoken en wie weet kunnen wij straks ook zulke slagen uitdelen zonder onze handjes te beschadigen.

Ze zijn eetbaar deze vechtbazers, maar wij houden het vandaag toch op een iets beschaafder soort.

Langoustines met curry
12  langoustines, gepeld;
2 eiwitten, losgeroerd;
8 eetlepels droog kruim van witbrood;
2 theelepel kerriepoeder;
1 theelepel gemalen korianderzaad (ketoembar);
ca. 3 deciliter olijfolie;
2 zachtzure appels, zoals Granny Smith, schoongeboend, niet geschild, vruchtvlees in smalle reepjes gesneden;
(krul) sla in kleine stukjes
zout
witte peper uit de molen.
2,5 deciliter slagroom
1,25 deciliter runderbouillon
2 theelepels suiker.

Doe de slagroom, runderbouillon, 1 theelepel,kerrie,en suiker in een pannetje. Breng het aan de kook. Laat alles  zachtjes indampen tot de helft van de oorspronkelijke hoeveelheid is overgebleven. Voeg naar smaak zout en peper toe. Houd de saus warm.

Maak een mengsel van broodkruim, 1theellepel kerie, koriander, zout en peper. Wentel de gepelde langoustines door het eiwit en dan door het broodkruimmengsel. Druk het kruim er stevig op.
Verhit de olijfolie in een koekenpan met hoge opstaande rand. Bak de langoustines, niet meer dan 4 tegelijk, aan alle kanten goudbruin in. Breng intussen de saus opnieuw aan de kook. Schep de appelreepjes erdoor en neem 20 seconden daarna het pannetje van het vuur .Leg de sla in het midden op voorverwarmde borden. Lepel er een beetje saus met appel over en leg de langoustines er op. Schep de rest van de saus er rondom.
Lekker met basmatijrijst.

Geen opmerkingen: