zondag 29 juli 2012

Idylle op de plas

Edouard Manet  -Le Déjeuner sur l'Herbe
Vijf roeiboten verspreiden zich over de Vuntus. Een zesde komt achterop. Het water spat op van de roeispanen waar mannelijke armen laten zien wat ze in hun mars hebben. We glijden langs waterlelies, en wuiven naar een strandje vol met spelende kinderen. In een tas wordt gezocht naar zonnebrandolie, gaan we straks nog zwemmen in het schone maar modderige water?

Om de bocht, nog een paar slagen, een smalle kreek met een idyllisch plekje voor een picknick. Flessen wijn worden opengetrokken, de eerste biertjes verdwijnen in de dorstige kelen. Op de kleden op de grond verzamelen oude en nieuwe geliefden zich bij elkaar; politiek, kinderen, vakantie- en toekomstplannen worden besproken in wisselende samenstellingen. De maag wordt gevuld met zomers fruit, Turks brood met pittige eiersalade en tonijn, tortilla en hartige bladerdeeghapjes.

Af en toe vaart iemand een stukje weg van het geruis van stemmen en gelach. Even alleen met de vogels en het riet. Het water is koel maar niet koud, de waterplanten glijden glibberig langs de tenen. Heeft iemand al een snoek gezien? Blauwe rook stijgt op, de bbq wil nog niet lekker branden.

Aan het einde van de middag vullen de magen zich met een sateetje en een laatste slok rosé. Terug voor de zon onder gaat . De rode mieren hebben gewonnen; zij blijven… wij varen toch maar terug.

Hartige flapjes
bladerdeeg
zachte geitenkaas
rozemarijn, kort gebroken delen (zonder stengel)
chorizo in kleine stukjes

Meng de geitenkaas met de chorizo en de rozemarijn. Ontdooi het bladerdeeg. Verwarm de oven voor  op 200 gradebWe vouwen straks de vierkanten in een driehoek, Vul een helft, vouw de andere helft er overeen. Snij de helft nog een keer door, zo heb je twee kleine gevulde driehoekjes,. Druk de zijkanten goed dicht. Smeer een beetje melk op de bovenkant voor een mooie glanzend effect. Bak de flapjes in een minuut of tien. Eet ze dag zelf op anders wordt het deeg slap of zet ze nog even opnieuw in de oven want je wil wel dat de bladerdeeg lekker knapperig is.

Het schilderij van Manet hebben veel mensen geinspireerd op het maken van een variant.

Geen opmerkingen: