woensdag 13 juli 2011

Paddenstoelensaus voor een herfstige julidag

De boot ligt in Amsterdam in een verlate haventje dat over twee weken wordt opgedoekt. De laatste bootjes,waaronder een schetig slepertje, worden nog opgeknapt. Vlakbij ligt het leuke Kaap Kot wat in elk geval in 2011 nog bestaat en voor een avond een fijne schuilplaats is. De auto staat in Loosdrecht en wij zijn terug in Utrecht. De lucht vertoont allerlei soorten grijs, het miezert, het regent en de wind blaast door de volle takken. Het lijkt wel herfst. Tijd voor paddestoelen.

Kunstenaar Zeger Reyers heeft zich jaren laten inspireren door paddestoelen. Deze Haagse mushroomman heeft jarenlang allerlei soorten zwammen laten groeien uit stoelen, brandweerslangen en grammofoons. Hij heeft een mateloze interesse voor groei, bloei en verval. En dan kom je al snel bij eten terecht

In 2001 maakte hij dan ook een prachtige mosselstoel. Hij  liet typische Parijse stoeltjes af zakken in het zilt van de Oosterschelde waardoor er vanzelf mosselen aan gingen groeien. Zo voor de pluk. Eén van zijn laatste werken was te zien op Eat Art in Dusseldorf waar een ronddraaiende keuken de aandacht trok.

Voor vanavond een lekkere paddestoelensaus. Past goed bij een gebakken biefstukje, varkenhaas of gebakken aubergines, die licht zijn gekruid met wat paprika, djinten en kerriepoeder of gebakken in een dun deegje.

Paddenstoelensaus
gedroogde Funghi Porcini (eekhoorntjesbrood)
half bouillonblokje Funghi Porcini van Star (It. delicatessenwinkel)
verse champignons of andere paddestoelen
gehakte peterselie
knoflook
gemalen zwarte peper
olijfolie
(slag)room

Week twee uur lang de gedroogde paddestoelen en laat ze goed uitlekken.Bak zachtjes in de olijfolie de knoflook (mag niet verbranden!) en de helft van de peterselie. Voeg de uitgelekte paddestoelen erbij, kort bakken Slagroom erbij en een minstens een half uur laten pruttelen zodat de smaak van de paddestoelen helemaal in de saus trekt. Op smaak brengen met bouillonblokje (of zout indien afwezig) en zwart gemalen peper.

Geen opmerkingen: