zaterdag 9 juli 2011

Lenteui met een slabbetje

In het Catelaanse Valls hebben ze een bijzondere traditie met lente- of bosui die zich langzaam over heel Catalonie weet uit te breiden. Ze leggen de "calcots" langdurig op de barbecue en doen massaal grote slabben om. Ze maken er een pittig Romescosausje bij waar de lange uien in worden gedoopt en slobberen dan de uitjes leeg alsof het witte asperges zijn.Wel eerst het verkoolde jasje er even vanaf halen. Mooi voorafje en dan bijvoorbeeld geroosterd lamsvlees. Smaakt goed samen met een lekker broodje.

Calcots Xato Romesco
flinke hoeveelheid stevige bosui/of jonge dunne prei (6-8 pp)
krantenpapier
2 tenen knoflook, geplet en gepeld, met een theelepel zout
2 eetlepels vers broodkruim
3 eetlepels geroosterde amandelen
1 geroosterde rode paprika, schoongemaakt (of uit potje)
2 tomaten, ontveld, zonder pitjes
1 rood pepertje schoongemaakt en fijngesneden
2 el rode wijnazijn
1,5 dl olijfolie

Rooster de bosui op een houtkoolvuurtje. Als ze zwart geblakerd zijn, haal je ze er vanaf en wikkel je ze in krantenpapier. Laat ze daar een minuut of vijf in rusten. In de keukenmachine maal je de knoflook met zout en brood tot een puree. Voeg de rest van de ingredi├źnten toe, behalve de olie. Maal opnieuw. Giet langzaam de olie erbij terwijl je blijft draaien, als bij het maken van mayonaise. Haal de uien uit de krant en serveer ze.

Als je het op zijn Catelaans doet dan pak je de bosui bij de wortels/onderkant met je linkerhand beet en trek je het zwart geblakerde jasje er uit. Vervolgens doop je het in de saus. Nu hopen dat je je slab niet bent vergeten. Hier een filmpje waar je kan zien hoe het gaat.

1 opmerking:

Anoniem zei

Hello From Volrecepten.be!

We are a recipe search engine and I would like to invite you to join our site and make your recipes available to many people. If you liked it, you can join through the top blogs on the right of the page.
Please, contact me if you any question :)