vrijdag 3 juni 2011

Iedere dag een komkommer

Dan Young maakt iedere dag een nieuw klein kunstwerk. Sinds november 2008 schildert hij de details van de wereld zoals deze komkommer.

De arme komkommer, sinds kort ten onrechte een verdacht product. De Russen zullen voorlopig zonder moeten, ondanks dat Bleeker stampvoetend dreigt een handelsmissie naar India af te zeggen om de Russische regering van minuut tot minuut onder druk te kunnen zetten. Hollandse komkommers eerst en dan die uit andere landen.

Ondertussen blijven de groentetelers met al die smakelijke komkommers zitten. Laten we solidair zijn en de komende tijd veel komkommer, tomaten en andere groenten kopen en opeten. Echt geen straf, wat dacht je van een lekker koele gazpacho.

 Gazpacho
500 g rijpe tomaten
1,5 komkommer
2 paprika
hard gekook ei
gesnipperde ui
 3-4 tenen knoflook,
ca. 1 dl olijfolie
oud Turks brood (wit brood)
4 el rode wijn
zout
zwarte peper
2-3 el wijn- of sherryazijn
evt serranoham
evt room (opgeklopt als voor cappucino)

Ontvel de tomaten en snij ze in stukken (tomaat uit blik kan ook). Schil de komkommer en haal de zaden eruit en. Idem voor de paprika. Snij een halve komkommer en 1 paprika in kleine stukjes en doe ze in schaaltjes. Maak croutons van een deel van het brood en besprenkel ze in olijfolie en zet ze apart.

Besprenkel twee sneden brood met wat rode wijn.  Doe de tomaat, een komkommer, een paprika, de knoflook, zout en peper bij elkaar in  de keukenmachine  en voeg op het laatst het brood besprenkeld met rode wijn toe. En pureer het geheel tot een mooi massa (eventueel haal je het nog een keer door de zeef). Proef het en voeg zout, peper en azijn naar smaak toe. Zet het weg. De gazpacho moet goed koud zijn als je hem serveert.

Serveer de soep met schaaltjes komkommer, paprika, ui, stukjes hard gekookt ei. Ook lekker met een paar stukjes gedroogde Serranoham. Voor een amuse kan je de soep ook in kleine glaasjes doen en er een beetje slagroom boven op leggen die je hebt opgeschuimt met een melkkloppertje. Een, twee kleine reepjes ham en het ziet er prachtig uit. Je laat dan de schaaltjes weg.

1 opmerking:

MaaNtje zei

Ikke niet hoor, heb hem gewoon gegeten, elke dag bij de lunch en bij het avondeten!!
Nee nu is het de Tauge????

Eet ik bijna nooit..