zondag 27 februari 2011

Panzanella met gebakken calamari

Veel mensen trekken hun neus op voor inktvis. Taai als ouwe smaakloze kauwgum, is de klacht. En het klopt dat inktvis zo kan smaken. Maar één keer inktvis eten zoals het hoort en dan ben je toch verkocht. Hoe krijg je de inktvis dan lekker mals?

In Griekenland en Italië zie je in de zomer regelmatig mensen duiken naar inktvis en als ze eenmaal met hun prooi boven komen slaan ze de inktvis op de rotsen mals. Een Canadese schrijfster gebruikt haar wasmachine voor hetzelfde doel.Ook de hamer uit de gereedschapskist kan helpen. Maar het scheelt al veel als je inktvis maar heel kort bakt of frituurt.

Voor de prijs hoef je het niet te laten, inktvis is heel betaalbaar (een hele doos pijlstaartinkvisjes heb je al voor een euro of zeven). Dus koop groot in en ga lekker aan de slag met bijvoorbeeld dit recept van een broodsalade van het Amsterdamse restaurant Firma Pekelharing en je zult aangenaam verrast zijn. Lekker tomatensoepje vooraf en de zomer wandelt je mond binnen.

Panzanella met gebakken calamari
Half Turks brood
100 ml olijfolie
2 zeer rijpe trostomaten
1 gedroogde rode peper
2 el gehakte peterselie
2 lenteuitjes dun gesneden
300 gram kersentomaatjes
1 teen knoflook fijn gesneden
0,5 rode ui in dunne reepjes
0,5 bosje basilicum
rode ui in dunne plakjes
2 el rode wijnazijn
zout en peper
400 gram grote Noordzee pijlstaartinktvis
80 gram chorizo in schijfjes

Snij het brood met kost in blokjes (1 bij 1 cm) leg de blokjes op een bakplaat en besprenkel ze ruim met olijfolie. Bak ze in 15 minuten goudbruin in een voorverwarmde over van 160 graden en laat ze afkoelen.Doe in een maatbeker de grof gesneden trostomaat, een halve teen knoflook, azijn en zout + peper. Pureer het fijn en klop het fijn met de olijfolie. Maak inktvis schoon (tentakels net onder het hoofd wegsnijden, ingewanden en de huid weghalen en in reepjes snijden). Droog de inktvis.

Bak de inktvis samen met de chorizo 30 sec op hoog vuur. Voeg de  knoflook, rode peper en peterselie toe en bak het nog 1 minuut tot het net gaar is. Meng, vlak voor het opdienen, in een slakom de croutons, kersentomaatjes, lenteui, rode ui en de basilicum en maakt het aan met de dressing . Leg op het laatst de inktvis en chorizo over de sla. Serveer uit per bord. (Meer verrassende salades komen in maart binnen via het Foodblogevent)

3 opmerkingen:

lekkerereceptenvoor2 zei

Oh wat een heerlijke salade. Die ga ik zeker maken binnenkort.

Dank je wel voor je inzending.

Elisabeth

Alberto zei

Hoi Sietske, het voorstel is nu dat Marsepein en jij het event de komende twee maanden onderling verdelen. Zij wil april wel doen, ben jij bereid om mei te organiseren?

We horen het graag! Je kan de discussie ook volgen (en jezelf er in mengen!) op de foodbloggers mailinglijst:

http://groups.google.com/group/foodbloggers/

Anoniem zei

get backlinks seo search engine marketing backlinks backlinks checker