donderdag 16 maart 2017

Natafelen voor gezelschappen

De kaarten zijn verdeeld en nu moeten er nieuwe combinaties worden gemaakt. Een gezelschapsspel waar we nog weken mee vooruit kunnen.

Voortvarend wordt er verkend, maar wat in een goed vat zit verzuurd niet. Hoewel dat niet geldt voor de echte balsamico-azijn ,want die ontstaat tijdens het twaalf jaar lang rijpen in houten vaten.

Daar kunnen we niet op wachten en ook de begroting trekt deze echte variant nog even niet. Maar we houden de stemming hoog- het zonnetje in de rug- met een passende Italiaanse lentesalade en een iets minder verfijndere variant van de azijn.

Tagliata (biefstuksalade met Parmezaanse kaas, 4 pp)
700 g entrecote (3 tot 4 cm dik)
100 g Parmezaanse kaas
balsamico-azijn
1 takje rozemarijn
80 g rucola
4 grote rijpe tomaten
1 sjalot
2 tenen knoflook
1 biologische citroen
enkele scheuten olijfolie
peper
grof zeezout

Snij de tomaat in kleine blokjes; pel de sjalot en snipper die zo fijn mogelijk. Meng de tomaat en sjalot met wat olijfolie en balsamico. Breng de tomatensalsa op smaak met peper en zout uit de molen. Zet de salsa opzij.

Kruid het vlees met peper en zout. Verwarm een koekenpan voor tot de bodem gloeiend heet is.
Giet wat olijfolie in de pan en leg de entrecote erbij. Laat het een minuut of 4-5 bakken. Draai de entrecote om en bak het nog een minuut of 3-4.

Haal het vlees uit de pan, pak het in aluminiumfolie en laten het vlees rusten.
Verwarm de pan met het braadvet van het vlees op een matig vuur  opnieuw en doe er wat  extra olijfolie bij. Plet de knoflook en gooi het er bij (zorg dat het niet te hard gaat). Doe er een takje rozemarijn bij en laat de smaken er goed intrekken.
Haal wat zeste (citroenschil) van de citroen en hou apart. Snij de citroen en twee├źn en knijp een halve citroen voorzichtig uit. Proef en voeg eventueel meer citroen en/of olijfolie toe naar smaak.

Laat het geheel 1 minuutje sudderen. Even laten afkoelen en de citroenzeste toevoegen.
Leg in een schaal de cola, daar bovenop de tomatensalsa met wat van de vinaigrette uit de pan.

Snij het vlees in mooie plakjes en leg ze bovenop de tomaat. Giet het braadvet bij de viaigrette en doe daarna  het geheel over het vlees.

Maak het geheel mooi af met kaasschilfers Parmezaanse kaas

Geen opmerkingen: