dinsdag 14 maart 2017

Kies voor een eiland

Nederland is een niet bestaand land; het is door de bewoners zelf bedacht. Tussen de modder en het water door polderen we onze eigen dromen. Er is morgen dan ook geen mooiere symbolische plek om te gaan stemmen dan op het nieuwe Marker Wad, waar het eerste eiland nog maagdelijk ligt te wachten met één stembureautje en wat zwarte sterns. De invulling is nog geheel aan jouw verbeelding.

Je hebt wel even tijd nodig, want vanaf Lelystad is het een uurtje met de boot.
Dus laat al het verkiezingsgekrakeel achter je, bedenk met de haren in de wind wat je - als een echte Nederlander - van dit land wil maken en stem.

Iets wat ook even tijd kost en wat jezelf kan creëren zijn deze speciale Hollandse eilandjes in een golfje van hangop. Een mooie start voor de formatie van een feestelijke maaltijd.

Geitenkaaspoffertjes met zalm, hangop en bieslookolie (6pp - Delicious 2016)
500 ml boeren yoghurt
bieslook, grof gesneden  (half bosje + wat losse bieslook voor de garnering
150 ml olijfolie extra vierge
100 gram bloem
75 gram boekweitmeel
1 tl bakpoeder, gezeefd
200 ml melk
2 eieren
150 gram oude (harde) geitenkaas, geraspt
½ tl karwijzaad, fijngemalen
50 gram boter, gesmolten
6 plakken gerookte zalm
rasp van 1 (bio) citroen
ook nodig: poffertjespan*

Begin liefst al de avond ervoor, zodat de hangop tijd heeft om uit te lekken
Schep voor de hangop de yoghurt op een schone natte theedoek in een vergiet en  zet deze bovenop een diepe kom. Laat de yoghurt op een koele plek 8 uur uitlekken.

Maal voor de bieslookolie de bieslook met de olie fijn in een kleine keukenmachine en schenk door een fijne zeef zodat je een heldergroene olie krijgt. Zet apart.

Meng de bloem, het boekweitmeel en bakpoeder met een snuf zout in een kom. (Je kan ook poffertjesmeel gebruiken). Schenk de melk er beetje bij beetje bij en meng goed. Voeg één voor één de eieren toe en klop tot een glad beslag. Meng de geitenkaas en het fijngemalen karwijzaad erdoor en giet het beslag over in een schenkkan.

Snijd de zalm in lange, dunne plakken en vorm er losse roosjes van.

Verhit de (gietijzeren) poffertjespan goed voor.Kwast de holtes van de poffertjespan in met een beetje gesmolten boter. Roer telkens voordat je het beslag in de pan giet het beslag door. Giet de holtes van de poffertjespan voor driekwart vol en bak de geitenkaaspoffertjes in ± 8 min. goudbruin en gaar. Keer ze halverwege als de randjes goudbruin worden. Hou ze warm  en beboter de holtes van de poffertjespan opnieuw voor je de volgende portie maakt.

Breng de hangop op smaak met de citroenrasp, zout en peper. Bestrijk de borden met een laagje hangop en sprenkel er bieslookolie over. Verdeel de poffertjes over zes bordjes. Leg de zalmroosjes ertussen en schep her en der nog kleine toefjes van de hangop op het gerecht. Sprenkel er nog wat bieslookolie over en garneer met de overgebleven bieslook.

Je kan er ook een amuse van maken door het aantal poffertjes per persoon terug te brengen naar een of twee stuks.

Geen opmerkingen: