zondag 5 juli 2015

Tour d' Utreg


Michael Dudok de Wit - father an daughter
De smalle banden van de wielrenners van de Tour plakken vast aan het Utrechtse asfalt. Sterke mannenkuiten overwinnen de zwaartekracht en de hitte. De massa koelt zich met plastic zwembadjes, bier, petjes en water... veel water. Trouw wacht de schare op de volgende flits, wie was het dit keer?

Halverwege de middag protesteert de maag zachtjes. Iets hartig, iets makkelijks. Gelukkig staat er iets klaar. Vers uit de te warme keuken; een hartige taartje met geitenkaas en groene asperges. En dan terug naar huis door het Hollandse landschap trappen door de wind.

Hartige taart met groene asperges en geitenkaas
1 bos groene asperges
3 à 4 gedroogde tomaten
100 gram rauwe Parmaham
125 gram geitenkaas
3 eieren
50 ml water
50 gram boter
150 ml melk
gemalen peper en zout
1 pak hartige taart van Koopmans
evt. wat tuinkers als versiering

Verwarm de over voor op 200 graden. Vet springvorm/bakblik in. Kneed een soepel deeg met  het deegmix, water en boter. Dek het af met plasticfolie en laat het tien minuten rusten. Haal de kontjes van de asperges (niet te zuinig het houtige onderste deel is niet lekker) en snij de asperges in twee of drie delen.

Bak ze met wat olijfolie een minuut of vier. Snij de gedroogde tomaat in smalle reepjes. Meng in een hoge kom de eieren, melk, peper en zout door elkaar met een mixer op hoge snelheid. Bekleed de bakvorm met het deeg en prik met een vork wat gaatjes in de bodem. Vul het met de asperges, rauwe ham en gedroogde tomaat en wat stukken geitenkaas. Giet het eimengsel erbij en de rest van de geitenkaas (in stukken).

Zet het in de oven en haal het na  ca. 40 minuten uit de oven. test het met een breinaald en zet hem eventueel nog en paar minuten terug. Als de taart klaar kan je er eventueel bovenop wat tuinkers neer leggen.

Voor een buffet is het handig om een rechthoekige springvorm te nemen, je kan er dan handig blokjes van snijden in plaats van punten. Zowel warm als koud lekker om te eten

Geen opmerkingen: