maandag 25 mei 2015

Mallorca en Miro

Joan Miro
Het turqoise blauw steekt mooi af bij de paarse bougainville; jarenlang het uitzicht van één van de beroemdste Spaanse kunstenaars. Hoog boven het stadse gepeupel werkte Miro in zijn atelier Palma de Mallorca aan zijn kleurrijke beeldtaal. Nu, toegankelijk voor iedereen, te vinden naast het Miro- museum gebouwd door Josep Lluis Sert - een goede vriend van Miro.

We dwalen door de mooie tuin en zien dat niet alleen doek maar eigenlijk alles bruikbaar was om op te schilderen. De maag begint te knorren en een heerlijke sandwich met zoute ansjovis en tomaat doet wonderen.

Miro hield zelf ook van eten. In 1966 vertelde hij aan Vogue over voedsel: “is a very serious subject, especially from a poetic point of view.” Hij hield van de boerse Spaanse keuken en had weinig op met de liflafjes van de Franse keuken als de cordon blue en de bearnaisesaus. Hieronder één van zijn favorieten:

Kabeljauw Esquexada Pilar Miró's (esquexada betekent "scheuren" in Mallorca)
1 rode paprika
1 zoete gele paprika
2 kleine aubergines
¾ pond gezouten kabeljauw (bacalhau/bakkeljauw)
 ⅔ kop vinaigrette
12 zwarte olijven
12 groene olijven
olijfolie
zwarte peper
Gezouten vis moet lang weken 12 tot 26 uur afhankelijk van de dikte. Leg de gezouten kabeljauw, helemaal onder water en vervang een paar keer het water.
Smeer de paprika's in met olijfolie en rooster ze in een matig warme oven een minuut of 45.
Als de paprika's zacht zijn, laat je ze afkoelen in een schone theedoek. Schil aubergines en snijd ze in lange, smalle stroken. Snijd paprika in reepjes. Giet de kabeljauw af, knijp het water voorzichtig uit de vis en dep de vis goed droog. Verwijder de huid en fileer de vis (check het op achtergebleven graatjes) en  scheur de kabeljauw in eetbare hapjes. Leg ze op een platte schotel samen met  de geroosterde groenten en de olijven en giet de vinaigrette over het geheel. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper

Geen opmerkingen: