maandag 3 november 2014

Zeepbellen aan de Waal

Lange schepen vol zand, stenen en containers glijden door het draaiende water dat zijn uitweg zoekt aan de randen van de rivier; waar ooievaars op een visje azen en laagvliegende ganzen de winter inluiden. Hoog boven de fietsers en motoren komt de lucht van licht geparfumeerd alcohol de neus binnen, terwijl de laatste zon over de huid aait. Tijd voor onderzoek, naar lang pratende mannen, saaie mannen, klusjesmannen, verdwenen mannen, tussendoormannen, vechtmannen, pijp rokende mannen...leuke mannen.

Citroentaart, smeuïge kip met amandelen, paling op witbrood en wijn; veel wijn om de tongen los te maken. Woorden ontsnappen als de zeepbellen in de afwasmachine. Verdriet om wat niet meer is, geluk om het licht. Wolken drijven voorbij in kleine katoenen plukken, jonge nieuwsgierige koeien bewaken een geheime plek van een stretcher in de wilgen .

De laatste zeepbel vliegt weg naar andere oorden vol van steen, verhuisde katten, smetvrije schoonmoeders en hongerige kinderen. Nu nog even slapen, als was het een droom.

Geen opmerkingen: