donderdag 23 oktober 2014

Garnalenexplosie

Er zwemmen zoveel garnalen in de Noord- en Waddenzee dat de vissers hun netten al vol hebben voor ze het in de gaten hebben. Aan land kunnen ze de toevoer niet meer verwerken en daarom blijven de vissers een groot deel van de tijd aan wal. De prijs zou eens teveel kunnen zakken..
Hoog tijd om zelf met een garnalenvisser op pad te gaan of met een eigen sleepnetje.
 
In Oostduinkerke in BelgiĆ« vissen ze de grijze garnaal uit de zee met behulp van paarden. De enige plek waar dat nog zo gebeurd. Het staat dan ook, sinds vorig jaar, op de wereldlijst van immaterieel cultureel erfgoed van Unesco.
 
Grijze garnalensoep
1 kilo ongepelde Hollandse of grijze garnalen
1 liter kippenbouillon
1 winterwortel
stukje venkel,
2 stengels bleekselderij
1 sjalotje,
1  knoflook
1 tl rozemarijn
2 takjes tijm
1,5 blikjes tomatenpuree
1,5 tl paprikapoeder
snufje cayennepeper
50 gram boter
50 gram bloem
scheutje cognac
olijfolie
evt room
 
Pel de garnalen en bewaar de schillen en koppen. Snij de sjalot en knoflook fijn. Snij de venkel, wortel en bleekselderij in dunne plakjes Zet de gepelde garnalen apart in de koelkast. Bak de schillen en koppen in hete olie in een wok tot je ze goed ruikt. Bij elkaar een minuutje of tien.
 
Voeg de gesneden groente toe. Laat ze even mee bakken, en voeg dan de verse kruiden en de tomatenpuree toe. Laat de tomatenpuree even ontzuren door het mee te bakken (wel roeren). En voeg dan de bouillon toe. Kook de soep in, minimaal een kwartier. Doe de soep door een zeef en vang het vocht op.
 
 Maak een roux van de boter en de bloem, door de boter rustig te smelten in een pan met een dikke bodem. Let er op dat de boter niet verkleurt. Als de boter stopt met bruisen, draai je het vuur zacht en voeg je de meel toe, blijf roeren tot het een gelijkmatig papje is geworden.
 
Bind het opgevangen vocht met de roux. Proef en voeg naar smaak wat cayennepeper, een beetje cognac en eventueel een scheutje room toe. Serveer de soep met in iedere kom wat  van de gepelde garnalen.

Geen opmerkingen: