zondag 25 augustus 2013

Dan liever de lucht in

Kun je je voorstellen dat je 's ochtends vroeg opstaat, en naast je gewone onderbroek,sokken, t-shirt en jeans, ook explosieven aantrekt? Op weg naar een heldendaad, een gruweldaad, de hemel en de hel? Zie je voor je hoe jij samen met de onwetenden verenigd wordt in stukjes puin en huid en tranen van familieleden?. Voel je opwinding? of ben je doodkalm?

Misschien wel, als je deze vreemde wereld goed bekijkt. Met al zijn kennis en kunnen is de mens een vernietigend wezen die vaak ambitie, trots, hebzucht de voorrang geeft aan de schoonheid en vrede. Dan maar liever de lucht in....

Of toch al die vermeende vijanden uitnodigen voor een mooie maaltijd met hier een daar een hete bliksem om het niet te flauw te laten worden? Al moeten we het varkensvlees dan misschien nog even links laten liggen.

Varkenshaasje met Groningse mosterd-gemberboter en hete bliksem
2 varkenshaas
3 bl van takjes salie
25 gr + 20 gr boter
2 el Groningse of Abrahams mosterd
2 bolletjes stemgember
8-10 plakjes bacon
wat keukentouw om te binden/prikkertjes
0,5 kg aardappelen
100 gram zure appelen
150 gram zoete appelen
1 middelgrote ui
3 dl water
zout
versgemalen zwarte peper

Schil de aardappels en snij ze in kleine stukjes.Die ze in een grote pan met wat en wat zout. Schil de appels, haal de klokhuizen er uit en snij ze in blokjes. Snij de ui. Doe de ui en appel in de pan bij de aardappels. Breng het geheel aan de kook en laat het 20-30 minuten op een zacht vuur doorkoken.

Verwarm oven op 200 gr C. Snij varkenshaasjes over de lengte in en leg de salie aan de binnenkant. Meng boter met 1 el mosterd, gember, zeezout en versgemalen zwarte peper. Verdeel mengsel over de salie. Klap het vlees dicht en smeer de rest van het gember/mosterdmengsel over het vlees. Wikkel het vlees in de bacon en maak het vast met touw (of prikkers), vet een ovenschaal in.

Bak het vlees gaar in 15 tot 20 minuten. Laat het vlees nadat je het uit de oven hebt gehaald nog even rusten voor je het serveert. Als de aardappels gaar zijn, hou je wat kookvocht apart en giet je daarna het geheel af en stamp je het goed fijn. Doe er wat kookmengsel met wat boter bij en de hete bliksem is klaar (vooral de appel wordt heet!).

Geen opmerkingen: