zaterdag 9 februari 2013

Spectaculaire golvenGolven van negentien meter hoog kletteren neer op de Britse kust tegen een moedig standhoudend vuurtoren. Ik had het graag met eigen ogen gezien, hoe de bijtende wind "The beast from the east" de zee opstuwde.Wat een natuurgeweld. Prachtig en monsterlijk.

Als de zee genoeg heeft van ons menselijk gemier worden we verzwolgen en verdwijnen we in de diepten van de zee. Gelukkig is de zee ons genadig en kunnen we genieten van zoveel woeste schoonheid. Koud en verwaaid terug naar het fornuis voor een warme Indiase maaltijd.

 Kofta kerrie
200 gr (lams-)gehakt
1 verkruimeld sneetje brood
3 tenen knoflook (1 voor balletjes)
1½ tl gemberpoeder
½ tl komijn/djintan
2 tl garam masala
1 gesnpperde ui
2 teentjes knoflook geperst
2 tl kardemom
2,5 cm pijpkaneel 
1 tl kruidnagel
l tl gemberpoeder 
2 tl koriander/ketoembar 
½ tl chilipoeder
2 dl yoghurt 
1 el tomatenpuree 
1 el (afgestr.) maïzena
2 takjes selderij (fijn)
rijst
neutrale olie
zout en peper

Maak kleine balletjes van het gehakt, broodkruimels, 1 teen knoflook, halve theellepel gemberpoeder, djinten en garam masala en zout. Fruit de ui in braadpan in olie. Voeg daar aan toe twee fijngesneden tenen knoflook kardemom, pijpkaneel, kruidnagel, laurierblad, ketoembar, anderhalve theelepel gemberpoeder, komijn, chili en tomatenpuree. Heel even branden in de pan en dan yoghurt met wat water erbij doen. Breng het mengsel voorzichtig aan de kook.

Voeg dan voorzichtig gehaktballetjes toe. Roer niet in saus. Deksel op de pan en laat het een minuut of 15 zachtjes sudderen.Kook de rijst gaar.Meng maïzena met wat heet water. Bind de saus met maispapje. Breng op smaak met peper en zout. Bestrooien met selderij.

Serveren met pappadums (kan heel goed, zonder olie, uit de magnetron) en bijvoorbeeldmet tomatensalade met koriander; dikke yoghurt met munt en komkommer; cashewnoten, en gekruid linzenhapje.

Geen opmerkingen: