zaterdag 5 januari 2013

Miljoenentonijn van de hand

Wij kennen het  veilen van het eerste tonnetje nieuwe haring. In Japan strijden ze net na Oud en Nieuw om de grootste tonijn, met nog net iets grotere bedragen.
Dit jaar bracht de (blauwvis)tonijn 3 keer zoveel op als andere jaren, terwijl hij minder zwaar was dan vorig jaar. De reus woog 222 kilo en ging voor 1,3 miljoen van de hand. Restauranteigenaar Kiyoshi Kimura was de gelukkige, en had kennelijk voldoende banksaldo om het ook daadwerkelijk meteen af te rekenen.

Wij doen het vandaag een stukje bescheidener met een blikje witte Albacore tonijn uit de stille oceaan van goede kwaliteit.

Tonijn-citroen pasta
425 gram tonijn uit blik + de olie uit het blik
400 gram orecchiette of andere korte pasta bijv farfalle
2 el kappertjes afgespoeld en uitgelekt
2 handenvol peterselie
2 handenvol basilicum
1,5 teen knoflook
4 ansjovisfilet
1 tl dijonmosterd
Fijngeraspte schil van biologische citroen + extra voor garnering
Wat citroensap

Kook pasta met wat zout beetgaar en giet af. Dep ondertussen de kappertjes droog. Doe de 2tl kappertjes, kruiden, knoflook, citroenrasp, ansjovis en mosterd bij elkaar en maal het geheel grof met een staafmixer of keukenmachine.

Voeg de tonijnolie met draaiende motor toe. Proef en voeg eventueel nog wat citroensap toe of geef citroen bij de maaltijd. Voeg het mengsel aan de pasta toe. Breek de tonijn in grove stukken en meng het samen met de overgebleven kappertjes met de pasta. Garneer het met citroenrasp. Lekker met een tomatensalade.

Geen opmerkingen: