zondag 13 januari 2013

Appèl van de kip

Als het aan de kip lag, lieten de mensen haar met rust en scharrelde ze er lustig op los. Je ziet er soms een paar lopen door een park in de stad, bij de spoorlijn. Ooit achtergelaten door mensen die ze iets te enthousiast als huisdier dachten te houden.

Koen Vanmechelen  is zijn hele leven al gefascineerd door de kip. "Overal waar mensen zijn, zijn kippen "Hij probeert een universele, kosmopolitische kip te creëren door typische nationale soorten te kruisen. Geen genetisch superkip maar een heerlijk ratjetoe van alles wat kip is in de wereld. De resultaten mogen rustig oud worden in zijn persoonlijke kippenbejaardenhuis. Iedere eerste kip van een nieuwe generatie wordt na haar dood opgezet en tentoongesteld.

Ook het foodblogevent van de maand januari stort zich op de kip.

Gevulde kip met appel
1 biologisch kip
2 sneetjes witbrood zonder korst
50 ml melk
60 gram boter
125 gram spek
1 zoetzure appel zoals Elstar
50 gram walnoten
verse Italiaanse kruiden: basilicum, tijm, oregano en majoraan
1 ei losgeklopt
3 tenen knoflook in plakjes
2 gesnipperde sjalotten
olijfolie, peper en zout
keukentouw
neutrale olie

Verwarm de oven voor op 175 °C.  Maak eerst de vulling. Week het brood 2 min. in de melk, knijp het uit en doe het in een grote kom. Bak het spek uit met wat boter. Voeg het spek met het braadvet (!) bi het brood in de kom. Snijd de appel zonder te schillen in kleine stukjes en voeg toe aan het brood en het spek. Doe de walnoten, de Italiaanse kruiden, het ei, de knoflook en de sjalotten erbij en meng door elkaar. Breng op smaak met peper en zout.

Dep de kip van binnen en van buiten droog met keukenpapier. Vul de kip met het mengsel en bind de poten dicht tegen het lijf aan elkaar met keukentouw. Wrijf de kip in met 2 el olie en vervolgens royaal met peper en zout. Leg met de borst naar beneden in de grote braadslee. Smelt in een pan de rest van de boter en voeg de rest van de olie toe. Schenk over de kip.

Plaats de braadslee met de kip in het midden van de oven. Braad in 70-80 min. gaar. Bedruip regelmatig met het braadvet. Neem de kip uit de oven en bedruip nog een laatste maal met braadvet. Dek af met aluminiumfolie en laat nog 10 min. rusten. Lekker met aardappelpuree en zuurkool met bijvoorbeeld wat crème fraîche.

Geen opmerkingen: