maandag 9 april 2012

Suikerzoet

    Monument of Sugar Van Brummelen & De Haan
Ook geen eieren verstopt? Maar wel extra eieren in huis gehaald? Maak dan van het eiwit mooie meringues oftewel schuimpjes. Mierzoet maar voor heel af en toe wel erg lekker. En je hebt er bijna niets voor nodig. Met ei en suiker ben je er wel.

Suiker lijkt zo vanzelfsprekend maar tot de elfde eeuw moesten we het hier doen met honing. In India hadden ze het verleidelijk goedje al eerder in de gaten en kauwde ze lustig los op hele stengels suikerriet en belangrijker ze verzonnen een methode om het te rafineren. Wij moesten wachten tot de kruisvaarders het meenamen en pas nadat Columbus suikerrietplantjes in Zuid-Amerika planten werd het gemeengoed. Helaas ten koste van decennia  lange uitbuiting. 

Nu eten we 30 tot 40 kilo suiker per jaar en komt het meestal uit een suikerbiet.

Meringues
2 eiwitten
125 gram witte basterd suiker
bakpapier

Van groot belang is dat de kom waar in je de eiwitten slaat, brandschoon is en dat er geen piezeltje eigeel bij zit. Het is daarom handig om in een kom de eieren te splitsen, en als het is gelukt een ei brandschoon te splitsen dan dat eiwit vast in een andere kom te doen.  Als er dan iets fout gaat met het tweede ei is niet ook je eerste eiwit bezoedelt.
Verwarm de oven voor op 110 graden. Klop de eiwitten stijf. Doe dit bij voorkeur met de mixer omdat dat een stuk sneller gaat dan met de hand. Ze moeten zachte pieken gaan vormen (als je de mixer eruit haalt, blijft een piek omhoog staan).Voeg de suiker beetje bij beetje toe. Mix elke keer na het toevoegen van de beetjes suiker. Het schuim is klaar als het aan je mixerhaken blijft hangen.

Bedek de bakplaat met bakpapier. Maak met een lepel voorzichtig hoopjes op het bakpapier. De meringues moeten ongeveer een uur in de oven staan. Ze zijn goed als je ze van het bakpapier af kunt halen. Hoe groter je ze hebt gemaakt hoelanger het duurt.
Haal ze uit de oven en laat ze volledig afkoelen. Smullen maar. En van het overgebleven eigeel kan je een lekker mayoniase maken of Hollandaise saus.

2 opmerkingen:

hannie zei

30 tot 40 kilo suiker per persoon per jaar? Meen je dat nou? Dat is zo'n drie kilo in de maand! Natuurlijk inclusief suiker die in kant en klaar producten zit, maar toch. Ik denk dat er hier voor 2 personen per jaar 6 kg rietsuiker voor de eigengemaakte jam en de vlierbloesemlimonade, 3 kg voor andere doeleinden en 1 kg basterduiker voor bakdoeleinden de deur binnenkomt. En een busje poedersuiker voor de oliebollen omdat we weer vergeten zijn dat we dat nog hadden. Zo'n 5 kg per persoon per jaar dus. Kant en klaar komt hier niet veel op tafel, maar goed, chocola, wel eens een enkele keer een koekje of snoepje, meer dan 6 kg per persoon per jaar kan het niet zijn.

Sietske van Weerden zei

schijnt toch echt te kloppen, maar het verschilt natuurlijk per persoon
http://www.suikerinfo.nl/vragen/Hoeveel_suiker_eet_men_per_jaar.html

http://eten-en-drinken.infonu.nl/producten/44070-zoet-met-suiker.html