zondag 1 april 2012

Met ei zie je het licht

Zie het licht, pak een ei. Het is bijna Pasen, dus er is geen excuus meer om niet uitgebreid met eieren aan de slag te gaan en dat is bepaald geen straf. Wie dat goed hebben begrepen zijn de Belgen. Ze hebben niet voor niks een veel betere kijk op lekker eten dan wij.

Onlangs waren we in Antwerpen en aten, na een (geheime) tip, bij het leuke restaurantje de Lids met allemaal echte Belgische klassiekers op de menukaart , als bijvoorbeeld garnalenkroketjes met natuurlijk gefrituurde peterselie. Als hoofdgerecht at ik een heerlijke griet met Hollandaise saus. Mmmm.

Buiten het centrum, bij de haven vonden we na een inspirend bezoek aan het nieuwe museum Mas (vooral gebouw en uitzicht zijn een aanrader) een geweldige lunchtent; het Pomphuis.  Ook hier was, in een kleine hoeveelheid, Hollandaise saus verwerkt. Helaas liet onze maag en portemonnee ons niet meer toe dan een voorgerecht. Nog maar een keer terug komen dus.

Maar voor de portemonnee kunnen we ook zelf aan de slag gaan en voor de Paas een heerlijke Hollandaise saus maken. Beetje boter en natuurlijk eieren, veel aandacht en je bent klaar. Deze saus is overigens van origine een Franse saus die Hollandaise werd genoemd naar de goede Nederlandse boter. Deze saus is bij heel veel lekker. Bij de griet smaakte het geweldig maar ook bijvoorbeeld  bij asperges. Heb je meteen een mooi vegetarisch paasrecept te pakken.

Hollandaise saus
250 gr roomboter, ongezouten en op kamertemperatuur (zie kooktip 4)
4 eierdooiers, kraakvers en niet rechtstreeks uit de koelkast
2 el water
6 el witte wijnazijn of citroensap
6 el witte wijn
sjalotje gesnipperd
versgemalen witte peper en zeezout
citroensap

Klaar eerst de boter. Verwarm de bote au-bain-marie (doe een kommetje in een pan met heet niet kokend water), zonder roeren. Als alles is gesmolten schep je het schuim weg. Giet de boter over door keukenpapier waardoor je ook de restjes onderin eruit haalt. Het kan ook met voorzichtig schenken. Kook ondertussen azijn/citroensap, witte wijn en 2 eetlepels met een gesnipperd sjalotje tot de helft in. Zeef de sjalot er uit.

Klop de eierdooiers los en voeg het toe aan het azijnmengsel. Verwarm het opnieuw  au bain marie (water mag niet koken dan schoft je saus)  roerend met een garde zodat het bindt.Voeg voorzichtig de geklaarde boter toe, beetje bij beetje. Blijf het geheel in beweging houden. Als het echt niet wil pakken, voeg dan wat water toe en/of een extra eidooier. 

Maak het op smaak met peper, zout en wat citroensap.

Geen opmerkingen: