dinsdag 17 mei 2011

Asperges met zeekraal

Ze waren er al vroeg dit jaar. Het witte goud, oftwel asperges. En dat dankzij Polen, Roemenen en Bulgaren want zelf willen we ze nauwelijks meer uit de grond halen. De witte asperges, die het zonder zonlicht moeten doen, zie je vooral hier in Nederland. Al  kende Edouard Manet deze lekkernij ook al.

Het is de vraag of we de officiƫle einddatum van 24 juni gaan halen. Maar voorlopig kunnen we er nog even van genieten. En nu ze toch volop en betaalbaar verkrijgbaar zijn kunnen we wel afwijken van het traditionele recept met ham. Wat dacht je van een combinatie met zeekraal. Eventueel bak je er nog een mooi stukje zalm of kabeljauw bij. En vergeet er niet lekkere nieuwe aardappeltjes bij te serveren

Asperges met hollandaise-saus en zeekraal (4pp)
500 g asperges
verse peterselie
2 eidooiers
1 el citroensap
1 el witte-wijnazijn
100 g boter
zout & peper
zeekraal

Snij de taaie uiteinden van de asperges (wees niet te zuinig) en schil ze . Breng de schillen  enafgesneden kontjes in ruim koud water met zout)aan de kook en laat even trekken. Verwijder de schillen en leg de asperges in het geurige water. Laat ze 10 minuten zachtjes koken, zet het vuur uit en laat ze nog 10 minuten nagaren.

Klop de eidooiers 1 minuut met zout en peper in de blender (of keukenmachine). Verhit het citroensap en de azijn in een steelpan en kook het tot eenderde in. Voeg de hete vloeistof in een klein straaltje in de blender terwijl hij draait. Zet dan uit. Laat in dezelfde steelpan de boter smelten. Giet ook de vloeibare boter in een dun straaltje naar binnen terwijl de blender draait. Voeg deel van de zeekraal toe. Proef en corrigeer op smaak met peper/zout en eventueel citroen. Leg rest van de zeekraal erbij of over de vis en serveer er gekookte jonge aardappeltjes bij.

1 opmerking:

MaaNtje zei

Heerlijk asperges, sinds ze er waren had ik ze hier elke week.
De eerste keer betaalde ik 7 euro voor ze..haha Maar wel lekker..

Met zeekraal is het ook lekker. En ook met gerookte zalmreepjes is het erg smakelijk!!