woensdag 26 april 2017

Pistache langs de hellingen van cyclopen


De Etna is een geheimzinnige, werkende vulkaan. Deze enorme reus verdwijnt regelmatig; lost op in het grijs van de wolken of het zwart van de nacht. Hij neemt de maan mee, maar geeft af en toe een verlicht teken van zijn bestaan.

Cyclopen, reuzen met maar één oog, zouden op deze hellingen van deze 'berg der bergen' hebben gewoond. Zeker is dat er dwergolifanten rondwandelden. Net als Arabieren die de pistachenoot meenamen

Gekoesterd worden de pistachebomen bij Bronte op de helling van de Etna, de enige plek in Italië waar pistachenootjes worden geteeld en met de hand worden geplukt. Ze worden maar een keer in de twee jaar geoogst.

Pasta met garnalen en pistachenootjes (2-3pp - Watatenzij)
40 gram gepelde pistachenootjes, ongezouten
200 gram verse garnalen niet te groot in de schaal
1,5  liter (groente of kippen) bouillon
1 liter water
300 gram spaghetti
zout
olijfolie
1 teen knoflook, kleingesneden
1 theelepel verse chilipeper, kleingesneden (zonder de zaadjes als je het niet pittig wilt)
flinke scheut witte wijn
handje fijngesneden peterselie
citroen

Maak eerst de bouillon: Pel de garnalen en doe de koppen en schalen in een pan met de bouillon. Haal zo nodig de darmpjes uit de gepelde garnalen door een sneetje te maken met de  mee en het zwarte streepje eruit te halen. Leg ze daarna weg in de koelkast. Breng de bouillon met de schalen en koppen aan de kook en laat het ongeveer een half uur zachtjes pruttelen. Zeef de bouillon en wrijf de schalen goed fijn in de zeef om er zo veel mogelijk smaak uit te halen.

Rooster de pistachenootjes in een droge pan – steeds even omschudden en opletten dat ze niet aanbakken. Zet het vuur weer uit, hak ze klein en houd ze apart.

Hou een soeplepel gezeefde bouillon apart. Doe de rest van de gezeefde bouillon en doe deze in een grote pan. Leng aan met zo'n  1 liter water en breng het aan de kook. Doe er een flinke schep zout bij en kook hierin de spaghetti gaar.

Verwarm de olijfolie in een platte pan, doe er de knoflook en de chili bij en laat dit een minuutje zweten – niet bakken. Doe er dan de gepelde garnalen in en verhit deze al roerend in ongeveer een minuut. Blus met de witte wijn. En voeg, als de alcohol is verdampt, de overgebleven garnalenbouillon toe. Roer nog even goed door.

Giet de pasta af en houd iets van het kookwater over. Doe de pasta bij de garnalensaus samen met een paar lepels van het kookwater om licht te binden. Haal van het vuur, doe er de peterselie doorheen en nog een beetje olijfolie erover. En dan de de geroosterde pistachenootjes erbij.  Geef bij het gerecht een partje citroen want een beetje citroensap maakt het extra lekker.
Ook een mooi lunchgerecht of in kleine porties een zomers tussengerecht.

1 opmerking:

Unknown zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.