zondag 25 januari 2015

Olijfolie wordt het nieuwe goud

Het gaat niet goed met de Spaanse en Italiaanse olijfolie. 2014 was een rampjaar; een te zachte winter, een te nat voorjaar, te weinig zon in de zomer en een te droog najaar. Het kan verkeren. De prijzen stijgen de pan uit. Er wordt gedreigd met prijsverhogingen van wel 30 tot 40%.
 
De olijfoliehandelaren vrezen dat we massaal overstappen naar de boter. Gelukkig is er voor ons een oplossing, De Grieken. Die hadden afgelopen jaar een prima oogst. Misschien kunnen ze met dat nieuwe goud in een klap hun schulden afbetalen.
 
In elk geval een goede reden om onze kostbare olie (extra vierge) vooral in gerechten te gebruiken die het ook verdienen.
 
Gevulde kalfsentrecôte met verse pesto en saliesaus
800 gr kalfsentrecôte's
4 plakken Parmaham
100 gram basilicumblad
2,5 el pijnboompitten
2 tenen knoflook (fijn gesneden)
1 bos salie
1 dl witte wijn
2 dl room
30 gram (gezeefde) meel
50 gram boter
260 ml olijfolie extra vierge
zeezout gemalen
8 el Parmezaanse kaas (fijn geraspt)
4 el peccorini romano (fijn geraspt)
prikkers

Maak verse pesto door in een keukenmachine de basilicum, pijnboompitten, 200 ml olijfolie, zout en peper te pureren. Zet de pasta in een kommetje en voeg de gemalen kazen toe. Proef de smaak en pas het evt. aan. Voor de liefhebber kan er een klein drupje citroensap bij.

De kalfsentrecôte(s) snij je open tot een plak. Vraag het evt. de slager om het voor je te doen. Bestrijk de Parmaham met pesto. Leg er wat salieblaadjes op en leg dit op de entrecote.  Rol de plak vervolgens op of vouw hem dubbel en zet het vast met prikkers. Bak het vlees in boter met wat olijfolie gaar.

Snij de rest van de salie klein. Smelt 25 gram boter en als het uit gebruist is (let op dat het de boter niet verkleurt, begin dan opnieuw). Doe het vuur laag en meng de boter met meel en blijf roeren tot het een mooi geheel wordt. Voeg dan de koude witte wijn en room toe en kook het in. Voeg de salie toe en laat de smaakt er mooi intrekken samen met wat zout en peper. Lekker met pasta en gebakken tomaat (plakken tomaat sudderen met wat olijfolie, knoflook, zout en peper)


Geen opmerkingen: