woensdag 23 april 2014

Dodo op zeereis naar Japan

Een dodo wil niet reizen. Dat overleeft hij niet, hij wordt ziek van de golven en van heimwee naar zijn thuiseiland Mauritius. Toch waagde één de oversteek na Japan. Niemand dacht dat het kon, maar hij kwam heelhuids aan op het eiland Deshima, een eilandje voor de kust van Japan. Hadden maar meer de gok met de VOC gewaagd dan waren er nu misschien nog dodo's geweest.

Hoe deze merkwaardige kip smaakt zullen we nooit kunnen proeven, maar nu we toch in Japan zijn aangeland nemen we genoegen met een smakelijk tonijnhapje (Japan is goed voor de helft van de tonijn consumptie; autofabrikant Mitsubishi is de grootste importeur en heeft een eigen tonijnvloot en tonijnboerderijen). Niet te vaak, anders sterven zij ook uit.....

Dichtgeschroeide Tonijn met Japanse Aioli
4 tonijnsteaks
4 el mayonaise
1 el bruine suiker
1 el Dijon mosterd
2-3 el  Japanse sojasaus
beetje water
1 tl walnotenolie
1 el sesamolie
2 el sesamzaadjes
zout 
zwarte peper, gemalen

Meng de mayonaise, bruine suiker, mosterd en sojasaus door elkaar. Verdun het met een beetje water. Als je het in een spuitbusje doet, kan je straks de tonijn mooi opmaken.
Kruid de tonijn met de sesam en zout en peper en bak die in een gloeiend hete pan, alleen om dicht te schroeien. Lekker met gewokte groenten, zoals lenteui en sugarsnaps samen met noedels. Kan ook heel goed als voorgerecht. Snij dan de tonijn in mooie plakjes.

maandag 21 april 2014

Eieroverschot


Kwetsbaar als een ei, ligt de wereld verstopt in de handen van de mens. Hopelijk is hij hard gekookt zodat het niet snel fijn wordt geknepen. 

Ondertussen zoeken we na een zoektocht in de tuin naarstig naar een oplossing voor het eieroverschot in huis. Hieronder het perfecte recept voor de eerste picknick van het jaar. Maar thuis bij de lunch ook niet te versmaden. En in een mum van tijd klaar.

ei met ansjovis
3 eieren
blikje ansjovis
half bakje crème fraîche
gemalen zwarte peper
bieslook

Kook de eieren hard (5 minuut na dat het water kookt). Pel ze en prak ze in een schaal fijn. Snij de ansjovis in kleine stukjes en voeg het toe aan het geprakte ei samen met de crème fraîche, de peper. Snij of knip de bieslook in kleine stukjes en doe het bij het mengsel. Proef en smeer het op stoer brood vlak voor je het op eet. (Met dank aan Reinalda)

vrijdag 18 april 2014

Kreeft voor Gabo Marquez

         Hannes Wallrafen
Toen keek hij naar Florentino Ariza, diens onoverwinnelijke autoriteit, diens onverschrokken liefde, en hij schrok van het late vermoeden dat het eerder het leven is dan de dood dat geen grenzen heeft.
"En tot wanneer denkt u dat wij kunnen doorgaan met dit verdomde heen en weer varen?"vroeg hij hem. Florentino Arizo had het antwoord al drieënvijftig jaar, zeven maanden en elf dagen en nachten klaar. "Ons leven lang,"zei hij

In het magische land van Gabriel Garcia Marquez komen liefdes na een half eeuw van omzwervingen eindelijk bij elkaar op een schip dat niet meer aan land mag door de cholera, wacht een kolonel vergeefs op post, regent het nachtenlang gele bloesem en zoeken oude mannen troost bij liefdevolle hoeren. Beelden buitelen over elkaar, lange zinnen betoveren je geest en nemen je mee naar het land van Aracataca.

Graag ging de meesterverteller langs bij zijn vriend Fidel Castro op Cuba om over literatuur en politiek te praten. Samen delen ze hun liefde voor kreeften, garnalen, oesters; zeefruit. Wat begon als een discussie over de situatie in Angola eindigde met een gesprek over hoe je kreeft het beste klaar klaar kan maken. En ze spraken er niet alleen over, samen verorberde ze schalen vol; als ode aan de zee. Een Cubaanse kok, die vaak voor hun maaltijden bereiden, beschrijft in zijn kookboek recepten die op hun zijn geïnspireerd: schildpaddensoep voor Castro en kreeft voor Gabo.

Marquez vond dat je kreeften en garnalen niet moest koken. Liever stopt hij ze in de oven of grilt hij ze. Beetje boter, knoflook en citroen en verder niets meer aan doen. Beetje pasta koken wellicht, omdat Fidel daar zo van houdt.

donderdag 10 april 2014

Zwammen in zwembad

Geen mooiere plek denkbaar voor een zwam dan een leeg, verlaten zwembad. Beetje koffieprut op de vloer en het woekert lekker voort. In het oude Rotterdamse Tropicana zijn twee ondernemers druk bezig om er serieuze business van te maken.Vijf kilo eetbare oesterzwammen weten ze er al vandaan te halen, maar daar kan de (koffie)schoorsteen  niet van roken. Dus zoeken ze investeerders zodat ze naar 50 kilo per week kunnen. Nog een paar dagen en dan hoopt RotterZwam minimaal 20.000 euro bij elkaar te hebben. Je kan ze nog steunen.

Oesterzwamsalade
200gr oesterzwammen
boter
80 gram rauwe ham (pata negra)
rucola
pijnboompitten
Parmezaanse kaas, paar schilfers
4 gekookte eitjes (halfhard/half zacht)
oud brood
knoflook
balsamico azijn 
olijfolie (Griekse)
zout
peper
boter
Leg de eitjes in koud water en zodra het kookt zet je de kookwekker op 3,5 minuut. Snij ze in twee helften. Rooster de pijnboompitten. Maak van het oude brood blokjes en bak het met zout, peper, olijfolie en beetje knoflook, knapperig.

Bak de oesterzwammen met wat knoflook, zout en zwarte peper in de boter. Maak een vinaigrette van 1 deel  azijn, 3 delen olijfolie. Snij de rauwe ham in mooie reepjes. Begin met de rucola en maak dan het bord op met de andere ingrediënten waarbij je eindigt met de dressing over het geheel te druppelen

maandag 7 april 2014

Eiland in de aanval

Als een enorme duikboot kwam eind vorig jaar een eiland bij Japan naar boven geduwd met letterlijke vulkaankracht. Een eendagsvlieg dachten wetenschappers, maar ze hebben zich lelijk vergist.

De expansiehonger van dit kokende monster is groot en het heeft ondertussen het dichtstbijzijnde eiland van 500 meter verderop geannexeerd. Het groeit en het groeit, nu is het zo'n  60 meter hoog en bijna duizend meter breed. Waar is het eind...

donderdag 3 april 2014

Tank bedreigt Venetië


Hoe breng je eer aan Venetië en maak je het in een keer weer de machtige stadsstaat die het ooit was. Je pakt een bulldozer,  bouwt het om tot een tank met een geïmproviseerd kanon en dan ga je op weg naar het San Marcoplein. Een kind kan de was doen. 
Hoe een tank ooit verder moet komen dan het plein zelf is een raadsel want alle straten zijn veel te smal, Het is al een wonder dat de tank op het plein komt met al dat water, een groot marine schip lijkt meer voor de hand te liggen. De separatisten zijn dan ook niet ver gekomen. Ook al hebben ze veel steun van de inwoners van Veneto die moeten op draaien voor het verkwistende Zuiden.

Dat het wel mogelijk is om Venetië per tank te veroveren bewezen in 2011 het kunstenaarsduo Allora en Calzadilla tijdens de biënnale. Al was de tank wel heel vredelievend omgebouwd tot een loopband. We lopen nog een paar rondjes mee met de loopbandtank zodat we ons dan kunnen vergrijpen aan een typisch Noord-Italiaans gerecht, de risotto.

Risotto met groene asperges, munt en doperwten
350 gram risotto rijst
bosje groene asperges
150 gram verse erwtjes
2 sjalotten
flinke teen knoflook
handje munt, gehakt
50 gram boter
olijflolie
1 liter groentebouillon
glas witte wijn
75 gram Parmezaanse kaas, geraspt

Snipper de sjalot, snij de groene asperges in stukjes (onderste houtige deel haal je weg). Verhit  olijfolie in een grote pan en fruit de sjalotten en de knoflook. Voeg de rijst toe;
roer 2 minuten zodat de rijstkorrels glazig worden. Doe de wijn erbij en laat inkoken. Voeg een soeplepel bouillon toe, wacht tot die is geabsorbeerd en voeg weer een lepel toe. Roer af en toe. Voeg na circa 15 minuten de groenten toe. De risotto is goed als de korrel zacht is, alleen in het midden mag nog een beetje bite hebben. Meestal is dat na een minuut of 25. Wacht 1 minuut en voeg aan het einde de munt, boter en geraspte kaas toe. Proef en voeg eventueel nog wat zout toe. Meteen serveren. Lekker van zichzelf, maar ook heel goed te combineren met een gegrild of gebakken  lamskoteletje met rozemarijn en knoflook.

dinsdag 1 april 2014

Bruin in de zon en kip in de oven

Ook de lentekriebels in je buik? Met een ijsje uit de wind tegen een muurtje genieten van de zonnestralen. Plannen voor fietstochtjes, kanoroutes, en plantjes poten En vooral die bleke kop een beetje bij bruinen, terwijl het eten voor zichzelf zorgt.  Gewoon een paar kippenpoten de oven in schuiven. Die wordt vanzelf sappig en bruin,terwijl jij nog een glaasje witte wijn inschenkt op het terras.

Gebraden kippenpoten in witte wijn en citroen 
4 kippenbouten met vel
8 grote aardappels in de lengte gehalveerd
1 bol knoflook, gehalveerd
salie
marjolein
rozemarijn
tijm
250 ml witte wijn
2 citroenen
olijfolie
zout en peper
aluminiumfolie en bakpapier

Rasp 1 citroen en pers het citroensap uit. Snij de andere citroen in dunne plakjes. Schep de kip, de aardappels, knoflook, groene kruiden en witte wijn door elkaar in een grote kom en dek het af. Laat het minimaal een uur marineren, maar hoe langer hoe beter (een nachtje kan best).

Verwarm de oven op 180 graden voor en bekleed een braadslee met bakpapier. Doe de kip met de marinade en de aardappels in de braadslee en bestrooi het met zout en peper. Bedek de kip met aluminiumfolie. Braad het 30 minuten in de oven. Keer de kip halverwege, na 15 minuten.

Verhoog de oventemperatuur naar 200 graden, verwijder het folie en braad de kip nog eens 20 minuten tot de kip goudbruin is.