zondag 29 mei 2011

Food for thought

In onze perfecte maatschappij passen geen vreemde afwijkende vormen. Een appel is een appel en ziet er dus uit als een appel. Net als een wortel er uit ziet als een wortel en komkommer dus altijd recht is en niet krom en een banaan krom is en niet recht.

Maar de natuur is niet zo eenduidig, is inventief en brengt regelmatig nieuwe variaties aan. Smaken die minder, nee hoor net zo lekker en het geeft het oog wat variatie.


Wie overigens ook verrassend bezig is met het design van voedsel is Philips.

maandag 23 mei 2011

Okra en kip verborgen in curry en yoghurt

Gumbo's, jambo's of okra's zie je niet veel in Nederland. Terwijl het een rijke geschiedenis heeft in de Carabische en Surinaamse keuken, vooral als soep. Maar als je wel eens in een toko komt of op een grote markt met stalletjes met exotische groenten dan kan je deze lekkere groenten echt wel vinden. En in een Turkse en Marrokaanse winkel vindt je ze in grote potten, gekookt met vaak een tomaat bovenin.

Een verrassend pittig recept met zuivel door de dikke boerenyoghurt. En daarmee meteen kandidaat voor het Foodblog event van de maand mei.

Kipcurry met kokos en okra
450 gram kipfilet
1 pak rijst
bosje koriander
150 gram okra’s (liefst vers)
1 grote ui
2 tenen knoflook
3 eetlepels currypasta (Thaise groen)
3 dl kippenbouillon
1 eetlepel citroensap
100 gram santen
175 gram ananas (liefst vers maar kan ook uit blik)
1,5 dl boerenyoghurt
1 eetlepels zonnebloemolie

Meng de currypasta met kippenbouillon en citroensap. Snij de kip in stukjes en bak de kip in de olie in een wok tot ze goudbruin is. Voeg gesnipperde ui en knoflook bij de kip en bak alles een minuut of 2, 3. Snij de steeltjes van de okra’s.Als je ze uit een pot haalt, verwijder dan de vloeistof en spoel ze af. Voeg de okra's toe aan de gebakken kip samen met de curry/kippenbouillonmengsel en breng het aan de kook. Dek de wok af en laat het 30 minuten zachtjes doorkoken. Kook ondertussen de rijst

Rasp de santen grof en roer het door de curry en kook het geheel een minuut of 5 (de saus gaat nu binden). Voeg ananas, koriander en yoghurt toe en roer vervolgens nog een  minuut of  2.

dinsdag 17 mei 2011

Asperges met zeekraal

Ze waren er al vroeg dit jaar. Het witte goud, oftwel asperges. En dat dankzij Polen, Roemenen en Bulgaren want zelf willen we ze nauwelijks meer uit de grond halen. De witte asperges, die het zonder zonlicht moeten doen, zie je vooral hier in Nederland. Al  kende Edouard Manet deze lekkernij ook al.

Het is de vraag of we de officiële einddatum van 24 juni gaan halen. Maar voorlopig kunnen we er nog even van genieten. En nu ze toch volop en betaalbaar verkrijgbaar zijn kunnen we wel afwijken van het traditionele recept met ham. Wat dacht je van een combinatie met zeekraal. Eventueel bak je er nog een mooi stukje zalm of kabeljauw bij. En vergeet er niet lekkere nieuwe aardappeltjes bij te serveren

Asperges met hollandaise-saus en zeekraal (4pp)
500 g asperges
verse peterselie
2 eidooiers
1 el citroensap
1 el witte-wijnazijn
100 g boter
zout & peper
zeekraal

Snij de taaie uiteinden van de asperges (wees niet te zuinig) en schil ze . Breng de schillen  enafgesneden kontjes in ruim koud water met zout)aan de kook en laat even trekken. Verwijder de schillen en leg de asperges in het geurige water. Laat ze 10 minuten zachtjes koken, zet het vuur uit en laat ze nog 10 minuten nagaren.

Klop de eidooiers 1 minuut met zout en peper in de blender (of keukenmachine). Verhit het citroensap en de azijn in een steelpan en kook het tot eenderde in. Voeg de hete vloeistof in een klein straaltje in de blender terwijl hij draait. Zet dan uit. Laat in dezelfde steelpan de boter smelten. Giet ook de vloeibare boter in een dun straaltje naar binnen terwijl de blender draait. Voeg deel van de zeekraal toe. Proef en corrigeer op smaak met peper/zout en eventueel citroen. Leg rest van de zeekraal erbij of over de vis en serveer er gekookte jonge aardappeltjes bij.

zondag 15 mei 2011

Toch maar verhuizen naar een eiland?

Het waait er wel wel veel, je haar raakt voortdurend in de war. Het is geen stad dus er gebeurt niet zoveel, maar het is wel mooi.  In weer en wind. Toch maar verhuizen? Gelukkig zijn we in juni al weer op Terschelling.

vrijdag 6 mei 2011

Geroosterde ossenhaas op een houtskoolvuurtje

Onder het spinrag in het schuurtje achterin de tuin staat de barbecue geduldig te wachten. Een paar verlaten houtkooltjes liggen nog onderin. Maar dat gaat niet lang meer duren, nu we zo verwend worden met zomerse temperaturen.

Tussen het werk door worden we naar het strand van Frédéric Thiry gelokt om daar heerlijk loom een boekje te lezen terwijl de zon ons verwarmt. En daarna zijn we wel toe aan een lekker geroosterde maaltje.

Barbecueën is natuurlijk zo oud als dat de mensen het vuur ontdekten, maar hier in Nederland (her)ontdekten we deze smakelijk manier van bereiden pas in de jaren vijftig, dankzij de Amerikanen die hier op Soesterberg waren gestationeerd.

Vanaf de jaren zestig raakte het in de mode. In Turks Fruit beschrijft Jan Wolkers nog dat de moeder van Olga geen ordinaire receptie wilde in een restaurant maar voor iets speciaals koos. En dat was... een heuse bbq.

Laten we het bbq-seizoen goed beginnen met bijvoorbeeld lamskoteletjes met rozemarijn en knoflook of orgineler met een malse ossenhaas.

Ossenhaas met ansjovis voor de bbq
600 gram ossenhaas 6-7 cm dik
3 el ansjovis fijn gehakt
1 el kappertjes
3el oregano, fijngehakt
2 tenen knoflook fijn geperst/gehakt
1 tl grove peper

Fruit alle ingrediënten, behalve het vlees, in een pannetje op middelhoog vuur, met wat olijfolie, tot de ansjovis begint te smelten. Haal de pan van het vuur en laat deze afkoelen. Maak met een klein scherp mesje gaten van ongeveer 3 cm in de ossenhaas (ongeveer 15 gaten verspreid over het vlees). Vul deze gaten met het kruidenmengsel. Schroei de ossenhaas rondom dicht op een goed hete grill of bbq (ongeveer 3-4 minuten per kant). Haal het vlees van het vuur en laat het zeker 5 minuten rusten, voor het in pakjes van ongeveer 1 cm te snijden. Lekker met gegrilde groenten.